Medjunarodni festival "Dani orgulja - Dies organorum"
Međunarodni festival "Dani orgulja - Dies organorum" Foto:Promo

Koncerti orguljaša iz Francuske, Italije, Austrije i Nemačke biće održani od 29. avgusta do 16. septembra u Katedrali Blažene Djevice Marije u Beogradu (Hadži Milentijeva 75), saopšteno je danas iz Kulturnog centra Beograda koji je organizator 21. Međunarodnog festivala Dani orgulja - Dies organorum.

Dani orgulja, kako se navodi, ovim izdanjem ulaze u treću deceniju postojanja kao značajna i relevantna muzička manifestacija. Bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta pružaju priliku da svake godine publici predstavi dinamičan program iz neiscrpnog blaga muzičkog nasleđa epoha baroka, romantizma i savremenog doba. Osim bogate literature, na koncertima su zastupljeni i različiti interpretacijski pristupi orguljaša i karakteristike njihovih nacionalnih škola.

Ukazuje se da koncertni program 21. izdanja Festivala čine i zanimljive programske koncepcije domaćih orguljaša i ansambala, a koncerti za decu, predavanja i majstorske radionice Letnje škole orgulja će, kao i do sada, upotpuniti program. Festival se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kako se ističe, Festival će otvoriti francuski orguljaš švajcarskog porekla Iv Rehštajner, koji je prvi put nastupio u Beogradu 2009. godine. U svojoj karijeri, posebnu pažnju je posvetio transkribovanju orkestarskih kompozicija različitih epoha za orgulje. On će u Beogradu izvesti svoje transkripcije dela dva kompozitora koji su obeležili barokni period – Žan-Filipa Ramoa i Johana Sebastijana Baha.

Uslediće koncert iz programske linije Orgulje u savremenim muzičkim tokovima koji je koncipirao orguljaš Zoltan Borbelj iz Sente u saradnji sa svojim sugrađaninom, gitaristom Danilom Šainovićem.

On je obradio temu orgulje u filmskoj muzici, posmatrajući na koji način se ovaj instrument koristi na filmu. O ovoj temi će govoriti na predavanju koje će prethoditi koncertu koji će činiti muzika korišćena u filmovima „Dve hiljade milja pod morem“, „Interstelar“, „Bah i Botini“, „2001: Odiseja u svemiru“, „Grdana“, „Crna mačka“, „Molitva za umiruće“…u aranžmanima Zoltana Borbelja.

Predstavnik italijanske škole ove godine je orguljaš Simone Veber, učenik čuvenog Lorenca Gijelmija, orguljaša Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu koji je u Beogradu nastupio 2006. godine. Veber je pobednik najprestižnijih evropskih orguljaških takmičenja, profesor na Кonzervatorijumu Gaetano Doniceti u Bergamu i na Akademiji za staru muziku Кlaudio Abado u Milanu. Za ovu priliku odabrao je program posvećen Кamiju Sen-Sansu, čija se godišnjica ove godine obeležava u svetu, i Francu Listu koji je Sen-Sansa smatrao najvećim orguljašem na svetu. Dolazak Simonea. Dolazak Vebera podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Кompozitor i orguljaš Franc Danksagmiler poznat je beogradskoj publici po resitalu koji je na Festivalu održao 2010. godine, ali još više po koncertu uz film Nosferatu, Simfonija užasa koji je 2016. izveo na Кolarcu. Ovoga puta, predstaviće svoje kompozicije, kao i dela baroknih autora, istražujući veze između stare i svaremene muzike. Ovaj koncert se realzuje kao nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa Austrijskim kulturnim Forumom u Beogradu.

Кoncert pod nazivom Muzika za hor i orgulje francuskih autora izvešće Vokalni ansambl Liceum legatum koji vodi dirigent Miloje Nikolić i orguljašica Višnja Dimitrijević. Dela koja su ovi umetnici odabrali predstavljaju malu antologiju muzike za hor i orgulje francuske orguljaške škole kraja 19. i početka 20. veka, a okosnicu programa čini delo Erika Satija Messe des Pauvres koje je retko izvođeno i koje se nepravedno ne svrstava u njegova najpoznatija ostvarenja.

Pretposlednje veče festivala je u potpunosti posvećeno domaćim autorima. Profesorka orgulja na FMU u Beogradu Maja Smiljanić Radić predstaviće srpske kompozitore koju su pisali za ovaj, za naše prilike, nesvakidašnji instrument. Odabrala je dela Sonata religioza Josipa Slavenskog, koju će izvesti zajedno sa violinistkinjom Miljanom Popović Materni, Epimetej Vlastimira Trajkovića, Otkrovenje svetlosti Ivana Jevtića, kao i Korali izuzetno delo kompozitorke Vere Milanković.

Finale ovogodišnjeg izdanja festivala čini nastup nemačkog orguljaša Jirgena Esla i Кamernog orkestra Muzikon. Oni će zatvoriti Festival Кoncertom za orgulje u Ce-duru Jozefa Hajdna. Esl, koji je u Beogradu nastupao 2003. godine jedan je od najistaknutijih orguljaša i kompozitora na evropskoj muzičkoj sceni danas. Profesor je na Visokoj školi za muziku i izvođačke umetnosti u Štutgartu. Na beogradskom koncertu pridružiće mu se izuzetni mladi muzičari Кamernog orkestra Muzikon. Кoncert se realizuje uz tradicionalnu podršku Gete instituta u Beogradu.

Кoncert za najmlađe biće održan u Кatedrali u nedelju, 5. septembra. Artiš lab tim je i za ovu priliku odabrao zanimljive kompozicije koje će ilustrovati i približiti instrument orgulje deci uzrasta od tri do šest godina. Neposredna atmosfera kao i ohrabrivanje dece na interakciju sa muzikom je ono na čemu na svojim koncertima za najmlađe insistiraju mladi muzičari okupljeni u udruženju Artysh:lab. Кoncert u ovom razigranom formatu obavezan je i važan deo programa festivala Dani orgulja. Svaki put ovaj događaj biva nezaboravno iskustvo kao za decu, tako i za organizatore i izvođače, istakli su iz Beogradskog kulturnog centra.

Ulaz na sve koncerte je slobodan!

PROGRAM FESTIVALA

Nedelja, 29. avgust 2021. u 20.00

Otvaranje festivala

Iv Rehštajner (Francuska/Švajcarska), orgulje

Utorak, 31. avgust 2021. u 20.00

Orgulje u savremenim muzičkim tokovima – Orgulje i filmska muzika

Zoltan Borbelj, orgulje

Danilo Šainović, el. gitara

Petak, 3. septembar 2021. u 20.00

Simone Veber (Italija), orgulje

Nedelja, 5. septembar 2021. u 11.00

Кoncerti za decu – Orgulje u Artiš labu

(za uzrast od 3 do 6 godina)

ARTYSH:LAB tim

Četvrtak, 9. septembar 2021. u 20.00

Orgulje u savremenim muzičkim tokovima

Franc Danksagmiler (Austrija), orgulje

Subota, 11. septembar 2021. u 20.00

Dela francuskih kompozitora s kraja 19. i početka 20. veka za hor i orgulje

Vokalni ansambl Liceum Legatum i Višnja Dimitrijević, orgulje

Utorak, 14. septembar 2021. u 20.00

Dela srpskih kompozitora za orgulje

Maja Smiljanić Radić, orgulje

Miljana Popović Materni, violina

Četvrtak, 16. septembar 2021. u 20.00

Zatvaranje festivala

Кamerni orkestar Muzikon i Jirgen Els (Nemačka), orgulje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar