Foto: Facebook/Kulturni centar Jagodina

Jedan od naših najstarijih festivala, Dani komedije u Jagodini, posle trogodišnje pauze imaće novo izdanje. Održava se od 20. do 27. marta, a festivalsku zavesu svečano će podići Mira Banjac.

Prve večeri, Zlatni ćuran za životno delo koji je Milan Lane Gutović dobio pre tri godine biće uručen nekom od članova porodice, a onda će biti izvedena i prva predstava u takmičarskoj konkurenciji – „Ubistvo u Orijent ekspresu“ Pozorišta „Boško Buha“.

– Dani komedije zaslužuju da nastave gde su počeli, jer su bili prvi žanrovski i najvažniji festival u bivšoj Jugoslaviji. Gotovo je nestao s pozorišne mape, sada ga vraćamo. Naredne godine čeka nas njegovo pedeseto izdanje. Komedija je živa stvar, od stare selekcije jedino je „preživela“ predstava „Tartif“ (Narodno pozorište Sombor i SNP) Igora Vuka Torbice – rekao je selektor i umetnički direktor Nebojša Bradić.

Za neko od priznanja nadmetaće se i sledeća ostvarenja: „Neki to vole vruće“ (režija Aleksandar Marinković) Narodno pozorište Niš, „Čista kuća“ (režija Andrea Pjević) Atelje 212, „Ibi the Great“ (Andraš Urban) Narodno pozorište Sombor, „Sitnice koje život znače“ ( Andrej Nosov) u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, BEOART-a i Centra za kulturu Tivat, „Bladi mun“ (Ana Đorđević) CNP i „Izbiračica“ ( Iva Milošević) Narodno pozorište Subotica.

U čast nagrađenih, biće izvedena predstava „Terapija“ Kristofera Duranga, u adaptaciji i režiji Olivere Đorđević, a u produkciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

– Ovaj odabir karakteriše pažljiva rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i adekvatna produkcijska zaokruženost – istakao je Bradić.

Članovi stručnog žirija 49. festivala Dani komedije su Željko Jovanović, dramaturg i pozorišni kritičar, Borka Golubović Trebješanin, novinar lista „Politika“, i dramski umetnik Dragan Petrović Pele.

Bonus video: Predstava po pesmama Šabana Šaulića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar