Foto: Promo

U okviru ciklusa tribina "Filozofsko-terapeutske edukacije" u utorak, 12. septembra od 19 časova održaće se razgovor na temu “Šekspirovska katarza” u Klubu DOB, saopštili su organizatori Dom omladine Beograda i Udruženje “Filosofski vrtovi“.

Predavač će biti prof. dr Nada Blagojević Ristić, presednik udruženja “Filosofski vrtovi“, a ulaz je slobodan.

Vilijam Šekspir Foto:Wikipedia

U razgovoru o Šekspiru, iz perspektive filosofske terapeutike, postaviće pitanje da li su Šekspirovi književni “junaci” karakterni likovi ili kliničke dijagnoze.

Amerikanac Harold Blum, profesor književnosti na Jejlu, šekspirolog, autor knjige o Šekspiru pod naslovom “The Invention of the Human” (“Izumevanje čoveka”), piše da njega ne treba samo igrati, u pozorištu ili na filmu, i uživati, paradoksalno, u intrigama, zločinima, tragedijama, tuđoj patnji, tj. doživljaju intezivnih emocija, kako to piše Aristotel. Šekspira treba čitati i slušati, čuti, budući da dvostruki govor njegovih likova, dijaloški i monološki, nosi filosofsko-terapeutsku, samoosvešćujuću poruku samima sebi. Patološko i normalno bivaju paralelni dinamički procesi ljudske psihe. Obraćajući se drugima, svaki od mnoštva likova se istovremeno obraća i samima sebi, prihvatajući sudbinu sopstvenog karaktera takvog kakav jeste.

Blum će Šekspira nazavati izuzetnim psihologom! Njegove likove niko ne spasava, ni Bog, ni voljena osoba, a često ni prijatelji. Šekspir nije prikazivao kliničke slučajeve univerzalne tipologije. ni psihijatrijske i psihoanalitičke dijagnoze. Njegovi karakteri se svesno prepuštaju onome što misle da život traži od njih.

Bonus video: Tribina o povratku dece u školu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar