Čuvari formule Foto: Aleksandar Letić

Nakon ogromnog uspeha u domaćoj i međunarodnoj javnosti i niza nagrada na festivalima u Los Anđelesu, Pekingu, Palm Springsu, Lokarnu, Sarajevu, Skoplju, „Čuvari formule“ nastavljaju da osvajaju internacionalnu publiku. Od 5. juna, film Dragana Bjelogrlića počinje da se prikazuje u bioskopima širom Francuske.

Univerzalnost nesvakidašnje i istinite filmske priče „ Čuvari formule“ o akcidentu u Vinči 1958. godine, koja i dalje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, iznova potvrđuje uspešna međunarodna prepoznatljivost, kao i potvrde stručne javnosti i mnogobrojne publike širom zemlje i sveta. Kao sto je I francuski Figaro najavio: “ Srpski Reditelj ne govori samo o transplantaciji koštane srži kao događaju koji je uzdrmao svet medicine, već je zainteresovan i za princip lančane reakcije – kako je moguća smrt svega (kroz atomsku bombu), ali i ponovno davanje života.” Zašto muškarci i žene žele da daju svoju krv ili čak svoj život da bi spasili druge, u nečemu što im je do tada potpuno nepoznato?

Čuvari formule Foto: Aleksandar Letić

Ova filmska priča je priča o humanosti. Kao scenaristi je potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, a rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.  Izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić , a producenti su Dragan Šolak i Dragan Bjelogrlić .

Glumačku podelu čine Radivoje Raša Bukvić, kao i proslavljeni francuski glumci Aleksisa Manenti, Oliviea Bartelemi i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Čuvari formule Foto: Aleksandar Letić

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar