Večeras je u gornjomilanovačkom Kulturnom centru 'Mija Aleksić' otvorena likovna kolonija "Mina Vukomanović Karadžić" Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Likovna kolonija "Mina Vukomanović Karadžić" koja je okupila umetnike iz cele Srbije, sinoć je otvorena u Kulturnom centru „Mija Aleksić“ u Gornjem Milanovcu.

Ovo je bio praznik za posetioce koji su uživali u izloženim delima – akavrelima, skulpturama, ali i slikama koje su radili umetnici tehnikom ulje na platnu.

Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“ Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

To je prilika, dodaje, da se vidi sa kolegama i prilika da razmeni iskustva kada su u pitanju nove likovne tehnike, prepričamo iskustva sa raznih slikarskih događaja. Kako kaže, veliku ljubav gaji prema umetnosti i to je njegov pokretač.

Akvarelista i slikar Milan Čakajac iz Slatine se uredno odaziva na ovakve kulturne događaje.

– Umetnost najvažniji segment mog života. Inspiraciju pronalazim u prirodi, mojoj reci Zapadnoj Moravi, rodnom gradu Čačku, ali i u ljudima, kaže za Nova.rs. i dodaje da je radostan što pozvan na ovu, kako kaže, omiljenu koloniju.

Govoreći o akvarelu koji je bio izložen u Gornjem Milanovcu na kome je uradio Minu Karadžić pbjašnjava da je osećao potrebu da pored mnogobrojnih portreta koje je naslikao, bude baš ona.

Milan Čakajac, Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“ Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

– To sam dugovao i sebi i njoj – zaključuje slikar Milan Čakajac.

Upoznali smo i Iliju Drašovića, najstarijeg umetnika u Srbiji, tako bar on tako tvrdi.

– Po vokaciji sam slikar, vajar i dizajner. Moji počeci datiraju iz 1955. godine prošlog veka. Radio sam kao nastavnik crtanja, tako se taj predmet zvao. Potom sam prešao u privredu gde sam bio na mestu dizajnera – priča nam Ilija.

Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“ Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Takođe je, napominje, dizajnirao ambalaže, ali se bavio i marketingom. Svuda su mu, objašnjava, bile odrešene ruke. Ipak, kada je počeo da radi u prosveti te davne godine je napravio najvažnija vajarska dela.

– Jedno od njih je izlivanje u bronzi. To je „Pijanac“ koji po proceni mojih kolega može da se nađe u svetskim galerijama – napominje Drašović i naglašava da je umetnost bila njegovo opredeljenje od malih nogu.

Ilija Drašović, Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“ Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Školovao se i u Nišu, a profesori su insistirali na vajanju figura prirodnih veličina.

– Kada je u pitanju slikarstvo, najviše volim akvarel. U školi sam se sa decom zabavljao, ali sam im ukazivao na vrednost umetnosti, što je moj stav i danas. Nikoga ne želim da nipodaštavam ali crtanje je abeceda svakog ko želi da se bavi ovim poslom. Dobar crtač može da napravi sve. Deca moraju gradacijski da uče – zaključio je Drašović.

Istoričar umetnosti Radoš Gačić je istakao da je do sada na ovoj koloniji učestvovao 231 umetnik pri čemu je nastalo oko 600 umetničkih dela.

Radoš Gačić, Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“ Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

– Ove godine smo proslavili tri decenije postojanja kolonije. Ponosan sam na to i nadam se da će i ove, kao i prethodnih godina, nastati pregršt sjajnih radova – poručio je Gačić.

Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“ Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Likovnu koloniju „Mina Vukomanović Karadžić“ otvorio je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra „Mija Aleksić“ u Gornjem Milanovcu.

Bonus video: Likovna kolonija i izložba u Slatini i Grdelici: Treći po redu umetnički susreti “Antimrako”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar