Dušica Pejić Foto: Galerija Štab

Konflikti su važan deo nas koji nam pružaju priliku za razvoj, kaže umetnica Dušica Pejić, čija je izložba "Konflikt" otvorena u galeriji Štab.

Otvaranju izložbe, koja će trajati do 25. maja, prisustvovala je i gospođa Antje Günther, prvi sekretar u Ambasadi Švajcarske, i brojne zvanice i kolege umetnice.

Postavka „Konflikt“ rezultat je refleksije umetnice Dušice Pejić na radove Karla Gustava Junga, a u novim radovima ona ponire u dublje proučavanje psihe, ispitujući načine na koje nesvesno oblikuje naše iskustvo. Internalizovani pogled, izražen kroz apstraktni gest, predstavlja kinetičko-likovni odraz jungijanskog paradoksa kojim umetnica mapira simboličke poruke nesvesnog.

Dušica Pejić i kustoskinja Aleksandra Lazar, Izložba Dušice Pejić Foto: Galerija Štab

Internalizovani pogled umetnice, izražen kroz apstraktni gest, predstavlja kinetičko-likovni odraz Jungovih ideja o konfliktu i razrešenju, kao i o aktivnoj imaginaciji, smatra kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar, dok sama Dušica Pejić kaže:

Umetnik Nikola Žigon, umetnica Dušica Pejić i arhitekta Vladimir Lovrić, Izložba Dušice Pejić Foto: Galerija Štab

– Kao što postoji dan i noć, dobro i zlo, život i smrt, tako i svaki deo nas nosi tamu i svetlo, haos i red. Čovek je biće polarnosti. Konflikti su važan deo nas koji nam pružaju priliku za razvoj. Oni nam pomažu da se naša svest pomeri i podigne. Okretanjem pogleda unutra, šta vidimo? U svom radu istražujem koliko mogu da zaronim u dubinu svoje psihe, da iz nesvesnog prepoznam i iz njega iznesem ono sto je važno za mene i druge, a da se i sama u njemu ne izgubim. Naši, lični konflikti su važni, jer su oni prilika za razvoj, prilika da se razvije naša svest.

Izložba Dušice Pejić Foto: Galerija Štab

Već danas, u podne u Štabu će biti održan razgovor o izložbi uz prisustvo umetnice i kustoskinje.

Izložba Dušice Pejić Foto: Galerija Štab

Dušica Pejić uvršćena je u osam najistaknutijih autora apstraktne orijentacije u srpskom slikarstvu posle 2000. godine, a radovi joj se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Cirihu, Beču, Beogradu. Laureat je Zahvalnice Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, Priznanja za rad Tesla Art fondacije, pa Art Fest At Doral u Majamiju…

Izložba Dušice Pejić Foto: Galerija Štab

Saradnica je na projektima povezivanja različitih umetničkih izraza, kao i vanredna profesorka na master studijama na Institutu za umetničku igru u Beogradu.

Bonus video: Mikelanđelo Pistoleto u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar