Foto: Paramount / Planet / Profimedia; LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia; Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia; Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia; TMZ / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia; Dsanchez/CPR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia; PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Biografskim pričama nikad kraja, te u narednoj godini stižu filmovi o Bobu Marliju i Ejmi Vajnhaus, ali i brojni dugoočekivani nastavci popularnih ostvarenja poput "Dine", "Gladijatora", "Pobesnelog Maksa", "Deadpool-a", a u poslednjem mesecu čeka se poslastica za sve ljubitelje Drakule - novi "Nosferatu".

No, krenimo redom…

“Bob Marley: One Love” 14. februar

Biografski filmovi ne prestaju da se nižu, ali ovaj ima dve prednosti – kultna rege muzika Boba Marlija i glumac Kingsli Ben-Adir, sjajan u svemu što je dosad radio (One Night in Miami, Barbie), piše „BBC Culture“. Producenti su Marlijev sin Zigi i njegova udovica Rita, koju u filmu glumi Lašana Linč. Umesto od kolevke do groba, priča se fokusira na godine 1976-77, kada je Marli bio politički aktivan, pokušavajući da ujedini podeljene frakcije na Jamajci. Tada je preživeo pokušaj atentata dok se pripremao za svoj veliki koncert “One Love Peace” 1978. godine.

Režiser Reinaldo Markus Grin (Kralj Ričard) je rekao da su snimili film o kreativnom geniju, muzičaru, aktivisti, koji je prerano preminuo od raka 1981. sa samo 36 godina. Ben- Adir igra i peva u filmu, ali pesme koje će se čuti kombinacija su njegovog glasa i snimaka samog Marlija.

„Madame Web“ 14. februar

Istog dana stiže i novi Sonijev film koji prati bolničarku Kasandru Veb (Dakota Džonson), koja ima moć predviđanja budućnosti. Veb koristi svoje moći kako bi pomogla mladim ženama koje imaju potencijal da postanu Spider-Woman, koje lovi negativac Ezekiel Sims. Uz Džonsonovu u filmu glume Sidni Svini, Adam Skot i Zosia Mamet.

„Dune: Part Two“ 1. mart

Drugi deo „Dine“, reditelja Denija Vilneva, prikazaće rat za planetu Arakis, nakon što Pol Atreides (Timoti Šalame) ujedini Fremene u borbi protiv porodice Harkonen. Premijera je bila planirana za 2023. ali je odložena zbog štrajka glumaca i reditelja i ništa osim napada velikog peščanog crva ne bi moglo da spreči prikazivanje 1. marta, najavila je ekipa dugoočekivanog nastavka sage koja je adaptirana iz prve polovine monumentalnog naučno-fantastičnog romana Frenka Herberta.

U drugom delu, veliku glumačku postavu dopunjuju Kristofer Voken, Florens Pju i Ostin Batler. Njihove epske bitke na planeti Arakis traju 166 minuta – i ako vam to nije dovoljno, Vilnev je najavio planove da filmove pretvori u trilogiju, pri čemu će se Herbertov drugi roman „Dine“ koristiti kao osnova „Dine: treći deo“.

“Kung Fu Panda 4” 8. mart

U najnovijem nastavku popularne animirane franšize, veliki panda Po spreman je da preuzme titulu Duhovnog vođe Doline mira. Ali, pre nego što preuzme novu titulu, Po mora da pronađe novog Zmajskog ratnika i porazi negativku Kameleon. Svoje glasove u filmu pozajmili su Džek Blek, Akvafina, Viola Dejvis, Dastin Hofman, Ijan Makšejn i Brajan Karnston.

„Back to Black“ 12. april

Nakon što je režirao „Nowhere Boy“, prikaz tinejdžerskih godina Džona Lenona, Sem Tejlor-Džonson se ponovo ujedinio sa scenaristom Metom Gringhalgom i snimio film o Ejmi Vajnhaus koja je bila jedna od najuticajnijih vokala svoje generacije, ali je nažalost umrla prerano 2011. u 27. godini. Glumačka ekipa obećava Marisa Abela, Jack O’Connell, Eddie Marsan, Lesley Manville…

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

„Godzilla x Kong: The New Empire“ 12. april

Gozila i Kong udružuju snage u novom filmu franšize „Monsterverse“, kako bi pobedili drevno zlo koje preti celom čovečanstvu. Film režira Adam Vingard, a glavne uloge igraju Den Stivens, Brajan Tajri Henri i Kajli Hotl.

“Pobesneli Maks: Furiosa” 24. maj

Džordž Miler vraća nas u svet „Pobesnelog Maksa“, u prednastavku koji prati mladu imperatorku Furiosu (Anja Tejlor-Džoj) pre događaja iz Divljeg druma. Dok se dva tiranina, Immortan Joe i Warlord Dementus (Kris Hemsvort) bore za vlast nad Citadelom, Furiosa pokušava da se vrati u svoj dom iz kojeg je oteta kao dete. Godine 2015, Miler je oživeo franšizu, punih 30 godina kasnije. Ostvarenje je moglo da bude razočaranje, kao što su mnogi zakasneli nastavci bili – ali “Pobesneli Maks: Put besa” nije samo proglašen za najbolji u serijalu, već kao jedan od najvećih akcionih filmova ikada napravljenih.

Sledećih devet godina kasnije, Miler je režirao još jedan spektakularni film u istoj postapokaliptičnoj australijskoj pustoši. Ovog puta je to prednastavak, sa Anjom Tejlor-Džoj kao mlađom verzijom Furioze, koju je igrala Šarliz Teron. Koliko znamo, sam “Pobesneli Maks” se neće pojaviti.

“Kingdom of the Planet of the Apes” 24. maj

Smešten 300 godina nakon filma “War for the Planet of the Apes”, najnoviji film popularne franšize prati mladog majmuna Nou i devojčicu Mae koji pokušavaju da stanu na kraj vođi majmuna Proximusu Caesaru, jer želi da porobi sve majmunske klanove u potrazi za ljudskom tehnologijom.

U filmu glume Oven Tig, Freja Alan i Kevin Djurand.

“Deadpool 3” 26. jul

Iako radnja najnovijeg nastavka “Deadpoola” još nije poznata, popularnom antiheroju, kojeg glumi Rajan Rejnolds, u novom filmu se pridružuje Hju Džekman u ulozi Vulverina. “Deadpool 3” prvi je film u franšizi koji će biti deo Marvelovog filmskog svemira nakon što je Dizni 2019. godine otkupio studio 20th Century Fox. Hju Džekman, koji je rekao da se neće vratiti ulozi nakon što je lik umro u “Loganu” (2017), promenio je mišljenje i igra Vulverina u priči smeštenoj pre događaja iz tog filma. Deadpool i Vulverin imaju dinamiku drugarskog filma, koju je Džekman opisao rekavši:

Foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

– On je on, a moj lik samo želi da ga udari pesnicom u glavu!

Ema Korin igra zavodljivu negativku, a režiser je Šon Levi („Noć u muzeju“).

„Alien: Romulus“ 16. avgust

Već je bilo osam filmova o vanzemaljcima, uključujući dva crossovera „Alien vs Predator“, ali njihov kvalitet je opao nekoliko svetlosnih godina od prvobitnih iz 1979. i 1986. Reditelj prvog filma, Ridli Skot, vratio se da režira dva najnovija dela franšize „Prometej“ (2012) i „Alien: Zavet“ (2017), ali čak ni oni nisu mogli da povrate originalnu magiju. Može li Federiko Alvarez da uradi bolji posao? Reditelj filmova „Ne diši“ i „Devojka u paukovoj mreži“ obećao je film o čudovištima koji je smešten između događaja prva dva filma i koji ima nove likove.

„Beetlejuice 2“ 6. septembar

Godine 1988, natprirodna komedija Tima Bartona upoznala je svet sa Bitlđusom (Majkl Kiton), ljigavim likom koga su zaposlila dva duha (Alek Boldvin i Džina Dejvis) da uplaši nove vlasnike njihove kuće. Imao je manju ulogu od nekih drugih likova u filmu i na kraju je bio negativac, ali Kitonova harizma uživo ga je učinila kultnim anti-herojem i od tada se pojavio u animiranoj TV seriji, mjuziklu i nekoliko igrica.

Sada se konačno vratio u nastavku na velikom platnu, objavljenom “samo” 36 godina nakon prvog dela. Mnogi od originalnih glumaca se takođe vraćaju, uključujući Kitona, Vinonu Rajder i Ketrin O’Haru. Što je još važnije, Barton ponovo režira.

„Joker: Folie à Deux“ 4. oktobar

„Džoker“, reditelja Toda Filipsa, najuspešniji je film svih vremena koji nosi oznaku R, a 2024. godine dobiće svoj prvi nastavak. Hoakin Feniks ponoviće ulogu Džokera iz prošlog filma, a u ulozi Harli Kvin pridružiće mu se Lejdi Gaga. Prvi deo je osvojio dva Oskara, uključujući i jednog za Finiksa, i postao je hit vredan milijardu dolara. Priča se da će drugi deo biti mjuzikl. To možda zvuči kao apsurdna ideja, ali i prvi film je zvučao kao apsurdna ideja, a ko se sada smeje?

Foto: Kristin Callahan / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Gladijator 2“ 22. novembar

Nastavak kultnog hita iz 2000. godine, u režiji Ridlija Skota, pratiće odraslog Luciusa (Pol Meskal), sina Lusile (Koni Nilsen), kojeg je u prvom filmu spasio Maksimus (Rasel Krou). Uz Meskala, u filmu glume Denzel Vošington, Derek Džejkobi, Džozef Kvin i Pedro Paskal. Uzimajući u obzir da je heroj ubijen na kraju „Gladijatora“, pravljenje nastavka sage o mačevima i sandalama Ridlija Skota, nagrađene Oskarom, uvek će biti lukav predlog. U jednom trenutku, Nik Kejv je napisao scenario u kojem Maksimusa vraćaju iz mrtvih rimski bogovi, i nastavlja da se bori u svakom ratu u narednih 2.000 godina. Na razočaranje, kreatori “Gladijatora 2” izabrali su razumniji pristup. Ponovo režira Skot (koji sada ima 86 godina), a nastavak je smešten otprilike 15 godina nakon Gladijatora.

„Nosferatu“ 24. decembar

Nemi horor klasik “Nosferatu”, bio je prvi veliki film o Drakuli, iako u njemu nije bilo Drakule. Izašao 1922. godine, bio je u velikoj meri verna adaptacija romana Brema Stokera, ali reditelj Murnau je promenio imena likova i dao „Grofu Orloku“ prepoznatljiv izgled ćelave glave sa pacovskim zubima, tako da se izdvajao od Drakulinih kasnijih inkarnacija.

Herner Hercog je prepravio “Nosferatu” 1979. sa Klausom Kinskim. A sada ga je ponovo prepravio Robert Egers. Bil Skarsgard, koji je igrao demonskog klovna u “It”, glumi Orloka. Nikolas Holt igra filmskog ekvivalenta Džonatana Harkera, samo godinu dana nakon što je igrao Drakulinog pomoćnika u “Renfield”. A zamenu za Van Helsinga igra Viliam Defo, koji je jednom bio u filmu o stvaranju originalnog Nosferatua, “Senka vampira”. Ima dosta toga za ljubitelje Drakule.

Bonus video: Domaći slikari rade na animiranom filmu „Seljani“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar