Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nemila i tužna vest o odlasku naše neprevaziđene operske dive Milke Stojanović zadesila me u Topoli, nedaleko od sela Natalinci, njenog prazavičaja, kaže za Nova.rs reditelj Božidar Đurović.

Čuveni sopran Milka Stojanović preminula je 1. septembra u 86. godini u Beogradu. Ova vest pogodila je sve zaljubljenike operske umetnosti.

Foto: Privatna arhiva

– Preselila se u naša sećanja primadona svetske reputacije, koja je svojim božanskim glasom nemerljivo doprinela „zlatnom dobu“ Beogradske opere. Slavu nacionalnog teatra je decenijama širila svetom, oplemenjujući svojim čudesnim glasom i sceničnošću evropske i svetske operske scene, od bečke Štats opere, preko moskovskog Boljšoj teatra do njujorškog Metropolitena – priča Đurović, za čijeg mandata upravnika nacionalnog teatra objavljena knjiga o Milki Stojanović, autora Raška V. Jovanovića, u izdanju „Službenog glasnika“.

On dodaje da je Milka bila jedinstven i nenadmašni dramski sopran, koji se izdvojio svojom neponovljivom bojom i zato je svrstan u četiri najlepša glasa dvadesetog veka.

– Njene Amelija, Toska, Norma, Aida i mnoge uloge ostaće trajna umetnička vrednost i umetnički san budućih generacija. Jer, istorija operske umetnosti svedoči da se veoma retko pojavila takva operska diva kao što je bila naša Milka Stojanović. Operska diva bez, ali!

Milka Stojanović rođena je 1937. godine u Beogradu. Debitovala u ulozi Amelije u Verdijevom „Balu pod maskama“ 1960. u Narodnom pozorištu, a već od 1967. karijeru je nastavila u Metropoliten operi u Njujorku. Časopis “Opera News” iz Njujorka dodelio joj je nagradu ”Golden Voice“, na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka. Internacionalni biografski centar u Кembridžu uvrstio ju je 1997. godine u enciklopediju „Кo je ko u muzici“.

Datum, vreme i mesto sahrane Milke Stojanović biće naknadno objavljeni.

Bonus video: Gostovanje baleta „Ko to tamo peva“ narodnog pozorišta u Beogradu u Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar