Foto: NZ / Christophel Collection / Profimedia

Ciklus filmova slavnog američkog sineaste Sidnija Lumeta u toku je u Jugoslovenskoj kinoteci povodom stogodišnjice rođenja velikog reditelja.

Još dva dana, tačnije do 25. juna publika u Kinoteci, u Kosovskoj ulici u prilici je da vidi delić opusa velikana kinematografije Sidnija Lumeta (1924-2011).

Iz bogate filmografije ovog reditelja, scenariste, producenta i glumca, odabrano je deset bisera. I dok je ciklus filmova bio otvoren uzbudljivom sudskom dramom „Dvanaest gnevnih ljudi“ (1957), s Henrijem Fondom u glavnoj ulozi, već danas od 17.30 na programu je ostvarenje „Savršena pljačka“ u kojem igra Šon Koneri, a u 20 časova vizionarski naslov o medijima „TV mreža“ (1976), s Fej Danavej i Piterom Finčom.

Za sutra su predviđene projekcije filmova „Ikvas – Slepi konj“, u kojem igra Ričard Barton, i avantura i fantazija „Čarobnjak“ (1978) sa Dajanom Ros i Majklom Džeksonom.
To je bio Lumetov debitantski dugometražni igrani film, posle nekoliko godina rada na televizijskim serijama, i odmah mu je doneo veliki uspeh. Osvojio je Zlatnog medveda u Berlinu i prvu od četiri nominacije za Oskara za najbolju režiju.

Poslednjeg dana ciklusa najpre će biti prikazan „Ljubavni sastanak“ od 17.30 sati sa Omarom Šarifom i Anuk Eme, koja je preminula pre neki dan, a od 20 sati pred posetiocima Kinoteke biće Lumetov najpopularniji film – biografska krimi drama „Serpiko“ iz 1973. godine. U ovom ostvarenju Al Paćino u naslovnoj ulozi poštenog policajca Serpika napravio je glumački podvig, a za ovaj film Sindi Lumet osvojio je Zlatnog medveda u Berlinu i prvu od četiri nominacije za Oskara za najbolju režiju.

Tokom duge karijere Lumet je bio nominovan za Oskara za najbolji adaptirani scenario. Bio je umetnik koji je odlično poznavao tehničke aspekte stvaranja filma i umeo je da izvuče ono najbolje od glumaca i često se bavio socijalnim, društveno angažovanim temama.

Počasnog Oskara za životno delo dobio je 2005. godine.

Bonus video: Robert de Niro

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar