Sahrana fotografa Tomislava Peterneka Foto. A. K./ATAImages

Tomislav Peternek, jedan od najcenjenijih srpskih i jugoslovenskih fotografa, sahranjen je juče na Novom bežanijskom groblju, a ne u Aleji zaslužnih građana, kako je to predloženo u inicijativi Udrženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Uprava Grada Beograda je taj predlog odbila, a Aleksandar Šapić je odluku obrazložio time da postoji dokument kojim je propisano ko može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a Peternek, prema njegovom tumačenju, ne ispunjava kriterijume po tom dokumentu da bude sahranjen na ovom mestu.

Sahrana fotografa Tomislava Peterneka Foto. A. K./ATAImages

Šapić nije iskoristio diskreciono pravo koje ima kao predsednik Privremenog organa da van tog dokumenta Peterneku, kao profesionalcu istaknutom u svojoj oblasti, omogući da večno počiva u Aleji zaslužnih građana.

Mića Nikolić, njegov prijatelj i kolega, podsetio je vlast da je Peternek beležio istinu i da istorija nije počela sa SNS-om 2012. godine.

„Verujte mi da sam i tužan i besan. Moraju da shvate da istorija ne počinje od SNS-a 2012. godine. Tomislav Peternek bio je novinar koji je svojom kamerom beležio istinu. Da podsetim vlast, da li se sećaju preskakanja Tomislava Peterneka Krunskom ulicom u ambasadu Belgije? Sećaju li se Studentskih demostracija 1968? Sećaju li se bombardovanja Beograda? Sećaju li se kada je Peternek ušao u rudnik na Kosovu i raskrinkao dripce koji su štrajkovali, a to je mogao i da plati životom“, pitao je on.

Sahrana fotografa Tomislava Peterneka Foto. A. K./ATAImages

Nikolić je podsetio da je Peternek dobio nagradu UNS-a za životno delo.

„Žao mi samo što moja kuća, koja je uvek imala vrhunske snimatelje i fotografe nije podnela zahtev sa nama. Ne znam da li bi odluka bila drugačija, ali da sam ja danas direktor Politike, sigurno bih podeno zahtev“, rekao je on.

Bonus video: Komemoracija Srđanu Koljeviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare