Svečanim otvaranjem legata i dve prateće izložbe u prepunoj Jugoslovenskoj kinoteci večeras je obeleženo 90 godina od rođenja jednog od najznačajnijih i najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca Velimira Bate Živojinovića (1933–2016).

O značaju Bate Živojinovića za našu kinematografiju, kako je to ovom prilikom istakao direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, izlišno je mnogo govoriti, jer je njegov lik praktično postao simbol za srpski i jugoslovenski film. Pantelić je kazao da je najveći kvalitet Bate Živojinoviča moć tranformacije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Bio je glumac najpre u okviru partizanskog filma, u kojima je igrao heroja. Podjednako se dobro snalazio u svim vidovima ovog žanra pa ga srećemo i u epskim spektaklima, vestern varijantama Žike Mitrovića, kao i u takozvanom stripovskom izrazu u režiji Šibe Krvavca. Njegova pojava je tako postala sinbol i koliko god se menjali zapleti i okolnosti ona nadilazi sve pojedinačne uloge i objedinjuje ih u jednu veliku ulogu celokupnog žanra – kazao je Pantelić i dodao da postoji i crnotalasna linija Živojinovićevog stvaralaštva u saradnji sa Žikom Pavlovićem, Sašom Petrovićem, Antom Babajom…i drugim rediteljima jugoslovenskog modernizma.

Jugoslav Pantelić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Miljko Živojinović, sin velimira Bate Živojinovića istakao je u ime porodice „da je presrećan što je Bata ušao u Panteon srpskog filma“.

– Francuzi u Parizu imaju svoj Panteon, ali slobodno možemo to da kažemo da je sprska Kinoteka treća po važnosti u svetu. Siguran sam da nas Bata i Lula gledaju odozgo i da su zadovoljni – rekao je Miljko Živojinović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Filmski kritičar Božidar Zečević i autor monografije o Bati Živojinoviću, istakao je ovom prilikom da će voljeni glumac ostati još dugo prisutan kroz sve što je ostavio srpskoj kinematografiji.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Batin je uvek prisutan, a ova izložba bi trebalo da posluži sećanju na jedan zlatni glumački vek, verovatno najobuhvatniji na našem filmu. Živojinović je proveo više od 60 godina na filmu. To je retkost. Igrao je u glavnu ulogu u jugoslovenskom i srpskom filmu. Glavna rola je bio u svakom ostvarenju, čak i kada je bio sporedna, jer je svojom harizmom osvajao svaki kadar. Bata Živojinović je glumac koji je došao iz naroda, kroz film se vratio narodu i živi u njemu i biće prisutan sve dok bude postojao ovaj narod – rekao je Zečević.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svečanom događaju prisustvovao je veliki broj javnih ličnosti kao što su ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Branko Ružić, glumci Gordan Kičić, Radoš Bajić, istoričar Predrag Marković…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Jedini sam živi glumac koji je snimao najviše sa Batom. To je za ponositi se. Bio je moj učitelj i pedagog. Legenda od kojeg sam toliko toga naučio. Osećam večni dug prema Živojinoviću – rekao je Radoš Bajić.

Osim nagrada koje krase vitrine novog legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca. Izložba „Privatno i radno“, deo legata Živojinovića, predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i segmente iz privatnog života. Prisutne su najviše privukle fotografije Bate sa snimanja u društvu legendai popot Milene Dravić, Ružice Sokić, Veljka Bulajića, Tomislava Pintera i Borisa Dvornika…

Legat krase glumčeve brojne nagrade, lični predmeti, lična karta, čuvene naočare, kao i bista od bronze i klapa kultnog filma „Valtre brani Sarajevo“.

A, multimedijalna izložba „Filmska paleta“ ilustruje neke od najznačajnijih uloga Živojinovića u filmovima: „Dr“ (1962), „Tri“ (1965), „Neprijatelj“ (1965), „Skupljači perja“ (1967), „Breza“ (1967), „Valter brani Sarajevo“ (1972), „Pas koji je voleo vozove“ (1977).

Bonus video: Kinezi i Bata Živojinović – ima neka tajna veza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar