Milan Caci Mihailović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Atelje 212 otvorio je Digitalnu čitaonicu koja će arhivirati tekstove, fotografije i druga dokumenta o predstavama u 65 godina dugoj istoriji ovog teatra. Legendrna glumica ovog pozorišta Gorica Popović, taze penzionerka, svečano je otvorila ovaj događaj. Prvi član koji se ulogovao je Milan Caci Mihailović, dugogodišnji član Ateljea 212 koji ga je i ovekovečio u knjigama „Uspomenar“.

Direktor Ateljea 212 Novica Antić rekao je da je otvaranje Digitalne čitaonice veoma dragoceno, jer ostaje trag za večnost o velikim ljudima, ulogama, tekstovima, rediteljima, atmosferi jednog vremena i umetnosti.

Novica Antić i Milan Caci Mihailović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Pozorište po svojoj suštini je duboko kontradiktorna umetnost. S jedne strane, ona je sinkretična, sastoji se iz mnogo različitih umetnosti – književnosti, muzike, primenjene umetnosti, raznih veština, i sve one se kao kroz neki nebeski provodnik sakupe u glumcu i on ih pretvori u novu umetnost. Međutim, ona je trenutna, prolazna. Sa svakom predstavom, sa gašenjem reflektora i spuštanem zavese, ona prestaje. Ali, i rađa se sa novim izvođenjem, koje je uvek drugačije. Zato dokumenti o predstavama, snimci iz kojih mogu da se vide glumci, da se čuje tekst, oseti atmosfera, dragoceno je arhivsko pamćenje pozorišta – istakao je Antić.

U Digitalnoj čitaonici Ateljea 212, prvoj pozorišnoj kod nas, biće sačuvani programi, plakati, sve memorabilije teatra, skice dekora, fotografije… Novica Antić je pozvao sve članove i poštovaoce Ateljea 212 koji imaju uspomene iz ovog pozorišta da ih donesu na digitalizaciju kako bi bilo pohranjeno.

– Trenutno imamo materijale zadnjih 15 godina o životu ovog teatra i nadamo se da ćemo naredne godine završiti kompletnu dokumentaciju. Arhiv je zamišljen da ga koriste pre svega oni koji se bave pozorištem, dramaturzi, pisci, teatrolozi ali i oni koje zanima pozorište i to besplatnim logovanjem u prostoriji Digitalne čitaonice Ateljea.

Gorica Popović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gorica Popović je donela da se digitalizuje jedna od njenih sveski sa brojnim fotografijama, dokumentima, zapisima…

– Ovo je divan događaj i definitivan dokaz da smo mi u 21. veku. Ja sam iz 20. veka i prvi put sam stala na scenu 1975. u predstavi „Muške stvari“ Ljubiše Ristića koju je pratio jedan skandal. Ovo je jedna od mojih svezaka za koje mislim da će biti korisne da se „ture“ u ovo, odnosno da se digitalizuje i radujem što će uspemene ostati zabeležene – našalila se Popović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Čitaonica je počela sa radom zahvaljujući sredstvima za digitalizaciju na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, a Biblioteka grada Beograda je pomogla svojim iskustvom, dok je nameštaj obezbedio Ktitor.

– Za Atelje 212 vezan sam 61 godinu, a pola veka sam radio ovde. Svaki veliki uspeh ove kuće za mene je radostan događaj pa tako i ovo danas. Biće ovo izuzetno korisno za generacije koje dolaze – izjavio je Milan Caci Mihailović, koji decenijama skuplja, objavljuje i govori o Ateljeu 212, nakon čega se svečano ulogovao i time postao prvi član Digitalne čitaonice,

Na kraju ove godine sa radom je počeo i novi sajt Ateljea 212, koji je lep, moderan i praktičan, zaokružio je ovaj važan trenutak direktor Novica Antić.

Bonus video – Tanja Bošković za Nova.rs: Nedostaje mi bife Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar