Alen Delon Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Ako pogledate današnju svetsku i domaću štampu i portale, videćete kako sa njihovih naslovnih strana iskače lepo lice filmskog velikana Alena Delona koji je nažalost preminuo u 89. godini. Mnogo ranije, tačnije 1962, pažnju je privukla jedna druga njegova fotografija – ona "snežna" blizu Trga republike u Beogradu.

Alen Delon je tokom svoje bogate karijere snimio preko 90 ostvarenja, a interesantno je da je tokom šezdesetih film „Marko Polo“ snimao baš u Beogradu. U našoj prestonici, ostao je nekoliko nedelja, a kako će tadašnji mediji izvestiti, glumac, koji je u tom trenutku bio u jeku svoje slave, rado je prigrlio čari grada, provodeći se po kafanama, restoranima i igrankama.

Druga poseta datira iz nešto bliže prošlosti, i to iz 2016. godine.

Kako je tada objavio list „Politika“, slavni glumac Alen Delon (80) doputovao je u Beograd 23. septembra 2016. Francuska zvezda sletela je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla” oko 13 časova. Delona je na aerodromu sačekao vozač, koji ga je odmah odvezao u poznati prestonički hotel.

U srpsku prestonicu nije doputovao zbog filmskog posla, promocije ili snimanje nekog novog filma, već povodom privatne zabave koju organizuje svetski poznata kozmetička kuća. Prema pisanju nekih domaćih medija, zbog te privatne zabave, u naš glavni grad će doputovati i Paris Hilton i muzičar Šon Pol, pisao je taj list.

Dan-danas internetom kruži legendarna Delonova fotografija na kojoj uživa u zimskim čarolijama na Trgu republike, a autor iste je Stevan Kragujević, jedan od najvećih jugoslovenskih fotoreportera. Kragujević je zabeležio još nekoliko legendarnih Alenovih fotografija, premda na samom setu filma “Marko Polo”, u kostimu lika kog je tumačio, a na pauzama za kafu i cigaretu.

Pojavivši se na filmu 1957. godine, Delon brzo postaje jedan od najatraktivnijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu ostvario je u kriminalističkom filmu „U zenitu sunca” u režiji Renea Klemana, rađenom po romanu Patriše Hajsmit. Ulogom Roka u Viskontijevom filmu „Roko i njegova braća” 1960. godine postao je svetski poznat glumac. U dosadašnjoj karijeri odigrao je niz značajnih uloga, a takođe je ostao upamćen i po duetu sa Dalidom – „Parole, parole”.

Bonus video: Sarajevo film festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar