Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Akademska knjiga/Promo

Šta srpski izdavači spremaju za predstojeći Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji nastavljamo ponudom kuće "Akademska knjiga" iz Novog Sada i našim čitaocima poklanjamo osam dela ovog izdavača.

Između dva sajma knjiga, „Akademska knjiga“ je objavila 70 novih naslova iz različitih naučnih oblasti, kao i niz književnih dela stranih i domaćih autora. Sve te knjige će biti predstavljene na predstojećem Sajmu knjiga.

Memoari Vladimira Vauhnika

Foto: Akademska knjiga/Promo

Nakon velikog interesovanja naše ali i regionalne publike za memoarsku knjigu „Među izdajnicima, špijunima i junacima“ Vladimira Vauhnika, koja je nakon 70 godina donela svedočenje istaknutog svedoka i učesnika epohe o događajima koji su promenili istoriju Jugoslavije, Akademska knjiga izdaje i memoarske zapise „U potrazi za Hitlerovim vojnim planovima“ Vladimira Vauhnika o trogodišnjem boravku u Berlinu, gde dolazi na službu vojnog atašea krajem 1938. godine.

Opisujući iscrpno, uz mnoštvo slikovitih i krajnje zanimljivih detalja, tok nemačkih vojnih operacija i osvajanja Poljske, Francuske i brojnih drugih zemalja, Vauhnik ostavlja neprocenjivo svedočanstvo o prvim godinama Drugog svetskog rata. U isto vreme, Vauhniku je poverena nimalo laka dužnost da zastupa Kraljevinu Jugoslaviju koja pokušava da izbegne uplitanje u ratni sukob.

Prva istorijska sinteza o ratu u Bosni i Hercegovini

Foto: Akademska knjiga/Promo

Sledeće godine će biti obeleženo 30 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je ozvaničio kraj jednog od najvećih ratnih sukoba u istoriji Evrope tokom 20. veka. Sukobljeni pogledi nekadašnjih zaraćenih strana onemogućili su u prethodnim godinama pisanje istorijske sinteze koja bi predstavila ovaj krajnje kompleksni period. Tog zadatka se poduhvatio istaknuti istoričar Kosta Nikolić.

„Sada se pred čitaocima nalazi prva od tri zamišljene knjige o ratu u Bosni i Hercegovini. U njima će biti istraženi i opisani ključni događaji od početka do kraja rata i mirovne konferencije u Dejtonu iz novembra 1995. godine. U prvom tomu dominira ’srpski pogled’ na rat, što je posledica dinamike događaja u prvoj ratnoj godini. U naredna dva toma biće predstavljena ’slika rata’ druge dve nacionalne zajednice, kao i ključnih međunarodnih aktera“, navodi autor u predgovoru. Prvi tom knjige Koste Nikolića o ratu u Bosni „Akademska knjiga“ će predstaviti na Sajmu knjiga.

Roman o najvećem umu 20. veka

Foto: Akademska knjiga/Promo

Nakon velikog uspeha knjige „Kada prestanemo da razumemo svet“ Benhamina Labatuta, željno je iščekivan njegov novi roman. On se sada nalazi i pred našim čitaocima u izvrsnom prevodu profesorke Gorane Raičević.

Čudo od deteta čije sposobnosti kod drugih izazivaju zebnju, Džon fon Nojman promenio je svaku oblast koje se dotakao, kao izumitelj teorije igara i prvog kompjutera koji se može programirati, a vidimo ga i kao pionira AI (veštačke inteligencije), digitalnog života i celularnih automata, kao i jednog od matematičara koji je dao bitan doprinos pravljenju prve atomske bombe. U knjizi u kojoj o njemu govore članovi porodice, prijatelji, kolege ali i njegovi protivnici, Labatut prati evoluciju ovog neuporedivog uma, kao i njegovog dela koje je promenilo naš svet.

Istorija Slovenije u 20. veku

Foto: Akademska knjiga/Promo

Predstavljajući istoriju prošlog veka preko portreta velikih slovenačkih pisaca, političara, obaveštajaca, vojskovođa, kompozitora, svetskih putnika, humanista, ali i jednog zločinca, direktno odgovornog za smrt skoro dva miliona ljudi, Vladimir Petrović u bogato ilustrovanoj knjizi „Slovenački XX vek“ donosi istoriju nama bliske zemlje na jedinstven način.

Ova knjiga se može čitati na dva načina. Najpre, ona je prikaz krajnje zanimljivih biografija. Tako ćemo u njoj otkriti sudbinu legendarnog gradonačelnika Ljubljane koji je u smrt protestno krenuo sa jugoslovenskom zastavom, saznati kako je Vladimir Vauhnik uspeo da postane trostruki – možda čak i četvorostruki – špijun, ali i ko je bila druga Evropljanka koja je obišla sve kontinente i kako je izgledao njen susret sa ljudožderima. Otkrićemo i kakva je bila sudbina svetskog rekordera u broju napisanih državnih himni, saznaćemo kako je zbog neslane šale Vitomil Zupan dobio 18 godina robije, ali i kako je jedan oficir uspeo da bude i četnički komandant i partizanski general.

Kako je „osvojena“ Mađarska

Foto: Akademska knjiga/Promo

O prelomnim trenucima u istoriji Mađarske 20. veka klasik mađarske knjige Šandor Marai je ostavio dragoceno književno svedočanstvo.

„12. marta 1938. Vermaht je ušao u Austriju. Te večeri je u svojoj londonskoj rezidenciji u Dauning stritu broj 10 engleski premijer Čemberlen sa suprugom ugostio nemačkog ministra spoljnih poslova Ribentropa i njegovu suprugu. Tokom večere, dok je Ribentrop bio upadljivo dobre volje i ležerno ćaskao za trpezom, Čemberlenu je uručen telegram. U telegramu je saopšteno da su nemačke trupe prešle austrijsku granicu. Iste te večeri, u Budimpešti, Šandor Marai postaje svestan da je došao kraj evropske građanske kulture i civilizacije. Budimpešta je počela da liči na uzavrelu močvaru. Na dnu te močvare potmulo je tutnjao vulkan, da bi narednih meseci došlo do njegove erupcije: močvara je bila preplavljena krvavom, kužnom bujicom. O tom pomamnom i razornom duhovnom i političkom povodnju govori Maraijeva umetnička vizija epohe pod naslovom Hteo sam da ćutim“, napisao je o ovoj knjizi Laslo Vegel.

Prva biografija istaknutog jugoslovenskog i srpskog političara

Foto: Akademska knjiga/Promo

Na Sajmu knjiga će biti predstavljena i prva biografija Marka Nikezića, istaknutog jugoslovenskog političara, liberala koji je zajedno sa Latinkom Perović smenjen 1972. godine.

„Marko Nikezić bio je ’punokrvni političar’, revolucionar, osoba koju je zanimala umjetnost, koji je čitao o prošlosti, koji je govorio jezike i bio svjetski čovjek u diplomatskoj službi zemlje koja je imala svjetske dosege. U takvom kontekstu, u vremenu koje je u odnosu na desetljeća u kojima danas živimo, bilo daleko više političko i, bez obzira na jednopartijnost, dinamično, Nikezić je nezaobilazni akter, stvaratelj, analitičar i praktičar. Petar Žarković koristio je golemu arhivsku građu, najvećim dijelom iz DSIP/SSIP-a i drugih beogradskih arhiva i tako na jednom mjestu pokazao važnost diplomatskog i političkog djelovanja Marka Nikezića, zemlje koju je predstavljao, ali i ukupne, svjetske dimenzije, politike koju je zastupao ili vodio“, o knjizi je napisao dr Tvrtko Jakovina.

Studija o Homeru

Foto: Akademska knjiga/Promo

Profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Jelena Pilipović u novoj knjizi predstavlja novi pogled na poetski svet najvećeg antičkog pesnika Homera. „Ilijadom“ i „Odisejom“ započinje velika kultura u čijem okrilju i danas mislimo i delamo, ali iz čijeg jezgra smo izgnani. Uronjena u davninu, dva speva se uzdižu nad vremenom. Postojano zrače svojom uzvišenošću, univerzalnošću svojih poruka i nedosežnom umetničkom snagom. Nadasve, međutim, zrače načelima višeg postojanja koje čuvaju u sebi. Ova knjiga donosi mrežu putokaza za one koji su se zaputili ka veličanstvenom svetu Homerovih epova. Koji će na tom putu možda nadrasti uske mere svakodnevice i, utkavši svoju uobrazilju u blistavo tkanje „Ilijade“ i „Odiseje“, napustiti stvarnost čiju srž iskazuje Rajner Marija Rilke, da bi zakoračili u simbolički prostor iz kog se stremi večnosti.

Knjiga o psima

Foto: Akademska knjiga/Promo

Iz pera akademika Ljubinka Radenkovića dolazi jedinstvena knjiga koja nam predstavlja niz priča o vernim pratiocima naše vrste. Ova knjiga ima trodelnu strukturu. U prvom delu se nalazi preko 40 poznatih i manje poznatih narodnih pripovedaka i predanja, u kojima je glavni lik pas. Primeri su zapisani na srpskom jeziku i ranije su objavljeni u raznim publikacijama, od XIX do XXI veka.

Drugi deo knjige donosi savremene, životne priče o događajima sa psima iz našeg okruženja, koje autor prenosi po svom sećanju ili pričanju drugih. U trećem delu knjige nalazi se studija o predstavi i ulozi psa u srpskoj, i šire, u slovenskoj kulturi. Inače, pas je pratilac ljudskih zajednica od praistorije do danas. O starini njegovog prisustva u srpskoj kulturi govori i njegov opšteslovenski naziv pas koji potiče iz praslovenskog jezika (*pьsъ). Na osnovu široke folklorističke građe, ovde je protumačeno, pored ostalog, i zašto se u kulturi formirao ambivalentan odnos čoveka prema psu.

Prvi prozni prvenac Vuka Vučkovića

Foto: Akademska knjiga/Promo

Vuk Vučković je pesnik, pripovedač i novinar iz Požarevca. U novinarskom radu bavi se pre svega iskustvom marginalizovanih osoba. „Knjiga pripovedaka ´Sporedni hitovi´ Vuka Vučkovića donosi oneobičenu, pomerenu, živopisnu i pomalo iščašenu stvarnost koja kao da se prelama kroz iskrivljeno ogledalo. Njega najčešće zanimaju karakteri sa društvene margine – poniženi, autsajderi, beskućnici, kriminalci, šverceri, lopovi, narkomani, nevidljivi tranzicijski gubitnici koji žive, životare ili od života uzimaju i otimaju sve što mogu. O surovosti postojanja autor često govori sa ironijskim otklonom, naglašenim humorom ili prosevima fantastike, izazivajući „smeh kroz suze“.

„Akademska knjiga“ će na svom štandu ugostiti i tri autora iz inostranstva, pesnikinju Anastasiju Gavrilović (Rumunija), prozaiste Gorana Mimicu (Italija) i Toma Kuku (Albanija).

Prvih osmoro čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon sledeće knjige u izdanju „Akademske knjige“: “Akvareli Engelovog grada” Juke Vikole, „Jednostavna pripovest, zapeta sto strana” Petera Esterhazija, „Pravila smešnog ponašanja” Emila Hakla, „Mea Culpa“ Edzada Mika (2 primerka), „Granice“ Milorada Grujića, „Snežna linija“ Emanuela Rubena i „Zebur ili Psalm“ Kamela Dauda.

Bonus video: 45. Međunarodni sajam knjiga – Interliber

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar