Na putu ka Bajloniju krš i lom, Dušanova ulica ušla u novembar razrovana. Do pijace, prepreke, parkur na parteru, čist adrenalinski sport. Leto je prošlo, radovi se tek sad ubrzali. Sumasišavše stanje.
Prolećni karantin i prvi šok usled novonastale situacije delovali su na mene tako što sam izgubila apetit.
Vezao mi se stomak u čvor – pleksus je burno reagovao na svetsku brigu.
Mršavost mi se smešila.
Omiljena letnja haljina je postala šlampava.
A kada imaš 50 – obrazi kada upadnu – imaš par godina više.
Tako da nisam bila baš presrećna.
*
Ova najnovija novembarska konfuzija pak udarila me je na kuvanje.
Dane provodim proučavajući mamin kuvar koji mi je napisala krasnopisom, pravo porodično blago u kompletu sa zemljanom posudom donetom iz Makedonije.
Nju čuvam kao pravu dragocenost.
A tu su i pride recepti digitalnih kuvara.
Rerna je spremna za eksperimente.
Faramerke pucaju po šavovima.
Zdravo zdravo – kilogrami.
Zimski tapacirung i zaokrugljeni obrazi.
Lifting za siromašne, kažu.
*
Jedne zime, oko Božića, upoznala sam na kraju Zemuna, gospodina Miću koji je iskreirao Karađorđevu šniclu.
Taj kultni specijalitet kulinarski maestro osmislio je Titu na dar.
O tome crni Đorđe pojma nije imao.
Da sam se ozbiljno udubila nikada ne bih to jelo promatrala kao „odvajkada“, imala bih sumnju da je novokomponovano, ali pošto bejah površna – zaista sam mislila da Karađorđe ima neke veze sa ovim delikatesom.
Dovoljno bejah plitkoumna da sam pomislila da je Đorđe u zbegu znao za tartar sos.
Maestro kombinatorike sastojaka, osmislio je i Njeguški stek sa kojim Njegoš tek nema ama baš nikakve veze, ali sam ga poručila na Svetom Stefanu, mom prvom izletu na more posle bombardovanja.
Bila sam sama u restoranu.
I mislila na detinjstvo.
*
Među prvim sećanjima su sedeamdesete i ta lokacija u Crnoj Gori.
Letovali smo porodično sa kumovima.
Najčešće destinacije su nam bile Portorož, Poreč ili Opatija, samo da je Trst blizu – kada dosade plaže – čas posla kod Bruna na tramezzini.
Ali, jednom prilikom smo otišli na jug – da isprobamo Bar – Bari i obiđemo taj deo obale.
*
Sa Kraljičine plaže našli smo se na tada šik Svetom Stefanu, i tu sam kao sasvim mala prvi put gledala kako živog jastoga ubacuju u ključalu vodu. Kelner me je vozikao u dnu kolica koja su služila za prezentaciju dnevnog ulova ribe.
Krila sam se u podnožju ispod čaršava, bila sam njihova kovrdžava ljubimica.
Tada sam i prvi put ugledala Mariju Baksu, najlepšu ženu koju sam do tada u svom životu videla uživo.
Kasnije sam kupila njenu knjigu naziva tipa – „O lepoti“ – i naučila trik da se u ugao oka, kod nosa stavlja sedef bela senka.
To su prve stvari kojih se baš sećam.
*
Posle sam Mariju Baksu podelila sa svima u filmu „Davitelj protiv davitelja“ – bila je maćeha Spiridona Kopicla i svi su se pitali koja je ova mačketina bakarne kose.
Taj bakar sam pokušavala da rekonstruišem u kućnoj radinosti sa nijansom SFRJ farbe boja za kosu pod imenom – „Ticijan“.
Ako nisam ispala kao Baksa – bar sam bila kao sa Rafelovih radova, a Ticijan riđa.
Čista renesansa u potrazi za humanizmom, vazda.
*
Moja prvi neuspešni pokušaj gozbe, bio je u srednjoj školi.
Tata i mama su otišli na put i ostavili mi priličan budžet koji sam skucala planirajući da napravim ocu rođendansko iznenađenje da ga po povratku čeka sofra.
Bio je vreo avgust.
*
Bila sam dosta opsednuta filmom „Sabrina“.
U njemu Odri Hepbern uči u Parizu kulinarstvo – a ključna lekcija beše sufle.
Ta komplikovana delicija zaista je poslastičarski master.
*
Da skratim priču – roditelje je sačekala zbirka uništenih ljudskih namirnica i nekoliko plehova zauvek neupotrebljivih.
Ali, računa se volja.
Put do pakla poplačan je najboljim namerama.
Bejah proterana iz kuhinje na duže vreme.
*
Ubeđena da ne umem da kuvam – izbegavala sam komplikovane specijalitete.
U eri života glamuroznog socijalnog slučaja uglavnom smo se hranili po restoranima.
Bili smo vrsni poznavaoci gradske ponude – razmažena nepca bio je domaći zadatak udovoljiti.
Svoj penzioni fond slupala sam naivno misleći da će era neverovatnih reklamnih budžeta trajati zauvek.
Ali, avaj.
Svemu dođe kraj, pa i raskalašnim hirovima.
*
Kada sam iznajmila stan od jedne Katarine, tu me je sačekala najbolje opremljena kuhinja ikada u istoriji mojih rentanih adresa.
K., ozbiljna, vrsna i pasionirana kuvarica celu mi je opremu ostavila u maloj mansardi da se služim.
U blizini Palilulske pijce – počela sam seriozno i skoro religiozno da spremam kompleksne recepte.
Dodatna inspiracija bio je mediteranski stil svemirske kuhinje, činilo se kao da sam negde na nekom moru.
Provodila sam sate i dane u njoj.
„Jekoderm“ mi je bio najbolji drug jer sam se često pržila, lakše telesne povrede bejahu moj novi zaštitni znak, baš kao i svakom početniku.
*
Razlika između šegrta i učitelja je što učitelj više puta nije uspeo od šegrta.
*
U sledećem stanu, u Zamku, kuhinja je bila „AirBnB style“.
Mala, idealna za u prolazu.
Rerne, bez.
Prijalo mi je da malo odmorim od jurenja Mišelinove zvezdice.
Kada živite kod Kalenića sve je „user friendly“ – može sve da se kupi – vrhunski spremljeno, za poneti.
Idealno za singl personu.
Čas posla.
Mljac mljac od libanskih preko francuskih do „Cveće zla“ menija, a kada zagusti „Kalenić“ i „Potkovica“ klasici.
Dodatni bonus – raskošna prodavnica začina i tezga na pijaci gde ima najbolji džem od lubenice sa ljutim papričicama.
Delikates, džoker iz rukava svake večere za prijatelje.
*
I evo me, u novembru, opet kod Bajlonija u „Palati propale grofice – La Grande Belezza“.
I evo me opet u samo-izolaciji.
Ali, ovog puta od nekog nemira usled cele ove sumanute situacije za koju smo kao stanovnici planete Zemlje nedorasli – bacam se na staru pasiju – recepte za rerne.
*
Kada živite u stanu koji je ispunjen artefaktima i garderobom na štenderima nije baš da je prženje neka dobrodošla aktivnost.
Ali, zato je rerna keva.
Posebno kada se sprema neka fokačica ili musakica, pa stan ispuni toplina i miris doma.
Kao da je sve okej.
*
Nepregledno more kulinarskih zvezda na netu su mi sada glavna zanimacija i uteha.
Sve u svemu, dragi svi, više nemam psihički snage da čujem glas ikoga iz kriznog štaba, a da ne pričam o vođama ovog narko kartela od banana republike – oni me dovode do napada panike.
Počne od besa i nemoći da mi se trese biće kada čujem glas bilo koga od njih – od toga koliko nemaju pojma, koliko nam maste razum, zamazuju oči i koliko nam prave papazjaniju od mozga.
Zato bolje da se bacim na jurenje fiktivne Mišelinove zvezde.
Jer energija ide gde je fokus – biću spremna da napravim gozbu za kraj ovog košmara – eto, za to vežbam, na to sam fokusirana – a proćiće i ovo, kad tad,
*
A da li vama korona konfuzija udara na apetit ili pak na nemanje istog?
Pišite – komentari su omogućeni – čitamo se, o da!
I #BeSafe, molim vas, neće nas niko čuvati, osim nas samih.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare