Piše Luna Lu: Rekvijem za javu

Podeli:
Luna Lu
Foto: Marko Krunić/Promo

Tigrasti mačor leži u Tajnom vrtu iza naše zgrade. On je tu vladar. Digao je sve u četiri u vazduh ispod smokve. Kao da zna da će biti 30 stepeni, pa upija svom snagom vitamin D. Mudar je on za svojih nekoliko meseci života. Nedelja je na Dorćolu.

*

Sećam se tačno osećaja ošamućenosti posle odgledanog filma „Rekvijem za san“.

Išla sam iz bioskopa peške do kuće i glava mi je bukvalno bila kao tuđa.

Osim teške teme i lude izvedbe bilo je tu još nečega uznemirujućeg i neobičnog.

Jedva sam zaspala te noći.

Držala sam na oku frižider da li će oživeti kao onaj u filmu.

*

Kasnije sam spoznala da je gvint bio u tome što je po prvi put u istoriji filma reditelj Daren Aronofski umesto prosečnih 600 do 700 – u ovom filmu napravio oko 2000 rezova – pritom koristeći vešto tehniku „split skrina“ (podeljenog ekrana) i opako krupne kadrove.

To je kod gledalaca dodatno izazivalo osećaj mučnine i teskobe.

*

Bilo je to pre 21 godinu, neverovatno, ali istinito da je toliko godina prošlo.

Film je ušao u obaveznu filmsku lektiru, a sa pojavom smart telefona i brzog interneta – mi iz minuta u minut primimo po jedan „rekvijem za san“.

Ni ne primetivši, navučeni smo na neverovatnu količinu frejmova u sekundi.

Buljimo dok nam oči ne ispadnu, očni pritisak raste, glavobolja je non stop tu, prodaja „kafetina“ divlja, dioptrije rastu nesrazmerno godištima.

*

Zavisnik Hari Goldfarb (Džerad Leto) u „Rekvijemu “ je mala maca kolika je naša doza (takozvani fiks) neophodnih vizuelnih senzacija.

*

Mozak nam poručuje – „Daj još. Nemoj da spavaš – ajde da pogledamo još ovo. Budi se! Gladan sam! Ej, ko zna šta smo propustili. Mreža ne sme da čeka. Lajkovi se moraju podeliti. Ni sekunda bez retvita. Osveži stranicu. Pogledaj spot. Baci oko na lajv. Vidi insert. Guglaj još ovaj pa ovaj pojam. Odigraj jedan nivo. Pređi naslove. Čekiraj fid. Tik Tok otkucava – saberi se“.

*

Kada se izračuna šta sve „izmontira“ pred svojim očima prosečni korisnik pametnih telefona dnevno – onih 2000 rezova Aronofskog smešna je brojka.

Nije ni čudo što se svi teturaju po ulicama – dekocentrisani, rasejani i sluđeni.

A čak nismo ni došli do sadržaja onog što sipamo sebi u um, ovo je samo forma(t) i već je iscrpljujuće.

*

Pesnik Cane je poentirao u pesmi „Hipnotisana gomila“ – „Ja znam ključ, ja poznajem tu bravu. Otključaću i staviću ti svašta u glavu. Ja mogu da te zabavim, ja mogu da te sludim. Ja mogu da te uspavam, ja mogu da te budim – da li veruješ meni ili misliš svojom glavom?“

*

E sada, do svakog je da proveri spisak stanara u svojoj glavi i da vidi ko mu sve plaća rentu, ko mu skvotuje, a ko gazduje.

Uvek je pravo vreme da se pošalje inspekcija i da se izbace uljezi i paraziti, promeni kućni savet i da se povrati mesto upravnika sopstvene glave.

I to treba raditi što češće.

*

Kao u vežbi Marine Abramović kada satima sediš i razvrstavaš braon od belog pirinča, zrno po zrno – tako valja odrediti dan kada razvrstavaš budalaštine u svom mozgu i vraćaš ih originalnom vlasniku.

Potrebni su volja i fokus i zabava može početi.

*

Neki mudri ljudi kažu da čovek dnevno misli oko 10.000 misli – deset soma slika pokupljenih sa koca i konopca.

Kreneš od jedne – pa zameniš njih sto, a da i ne primetiš jer su vezane kao pupčanom vrpcom.

I voila! – evo ga mesto za neki novi zdraviji niz i možda se stvori prostor da sagledaš širu sliku.

*

I kada ovako pišem pomislio bi čovek – blago njoj.

Jedan deo prakse zaista sam dobro savladala, ali sam daleko od zvanja majstora i smeška tibetanskog monaha toplih očiju ili spokoja kaluđera koji je prodao svoj Ferari – jer kada čujem „krizni štab“ odmah se nasekiram, kada čujem reč „palma“ odmah se iznerviram, a kada pitam taksistu na kom jeziku je ova pesma – on mi kaže, pa automatski guglam: Džala, brat – liriks.

I zapanjeno buljim u telefon pokušavajući da prepoznam jezik kojim govorim.

I u tome izgubim dragocenih 10 minuta sopstvenog života.

*

Sve u svemu, ima tu još puno um da se trenira, a sve je u treningu, lepo kaže Brus Li.

I #BeSafe, srećno nam bilo – pravi je trenutak za mentalni feng šui.

 

Komentari

Vaš komentar