Piše Dragan Popović: Pelcovanje i igre na ulici

Kolumne 10. jul. 202014:20 > 14:4616 komentara
Podeli:
Dragan Popović kolumnista sajta nova.rs i sportski komentator
Foto: Privatna arhiva

Ne ulazeći u raspravu, šta je (uopšte) Kovid 19 (Korona) i da li je pandemija izazvana da posluži kao paravan za neki, planetarno "jači proces", tek postupak uvedenih mera neizostavno je uticao i na sportske aktivnosti, kako takmičarske, tako i rekreativne.

Procena, poprilično precizna, „kaže“, da će na globalnom nivou sport, sa svim propratnim uslugama, izgubiti oko 100 milijardi dolara i da će, preko milion zaposlenih ostati bez radnih mesta. U Americi , gotovo u dolar, izračunali su koliko će Кorona redukovati predviđene prihode. Profesionalni sport( NBA, NFL, NHL, MLB…) izgubiće oko šest milijardi dolara, univerzitetski oko četiri, a sportski turizam oko tri milijarde. Nisu računati gubici „manjih“ sportova, proizvođača sportske opreme i sportske hrane.

PROČITAJTE JOŠ

Smisleno je zapitati se zašto će baš sport, odnosno takmičenja, biti upotrebljeni kao svojevrsna vakcina, ne bi li se Svet oslobodio, bolje reći rasteretio  „korona-efekta“, prevashodno zasnovanog na strahu od zaraze? Zašto sam onda sport izdvojio kao deo rešenja? Pa, zato što sam iskoristio istinu, da u svakoj delatnosti, gde se „vrti“ ogroman novac, a sport spada u tržišno visoko pozicioniranu privrednu granu, nema improvizacije, posebno  kad dođe do napada „sa strane“. Dakle, kada su „velike pare“ u pitanju, a jesu, uz tvrdnju da ih se niko ne odriče lako, red je da taj podatak ozbiljno uzmemo u obzir. Objašnjenje će biti jednostavnije, a pretpostavka dodatno ojačana, da će sport biti adut u borbi protiv posledica Кorone, ako kao argument ponudim smisao metafore „Hleba i igara“. Sportska takmičenja, odavno su u „službi“ zadovoljavanja potreba ljudi, a kombinacija sa  „hlebom“, obično je i dobitna u nameri moćnih da kontrolišu manje moćne, a naročito nemoćne. Sport je napadnut, finansijski „inficiran“, tako da bi oni koji od sporta enormno zarađuju, mogli da ga iskoriste kao organizam koji je stvorio antitela. Čini mi se da rasplet već nazirete. Sport postaje vakcina.

Narodu je, posle uskraćivanja mogućnosti da u ponudi ima uobičajenu „dozu“ igara, svakako pojačan faktor želje povratka u normalno stanje i ta potreba će biti iskorišćena. Кako ? Višestruko ! Naravno, ima onih koji će čitavu priču svesno preusmeriti na postavljanje kulisa za „igranku“, te će polje sportskog nadmetanja prebaciti sa borilišta na ulicu i tako zadovoljiti prohteve naroda za igrom (onom iz celine „Hleba i igara“), ili naprosto cirkusom. Nadam se i verujem da ta opcija  ne dolazi u obzir, ali takvih tumačenja ima i pristalica je sve više („upecanih“ ili ne).

Posle problema izazavanih zaustavljanjem takmičenja, a primarni su finansijski , na red dolaze „bočni udarci“, poput psihološke reakcije sportista na promenjen režim planiranog rada, poremećena dinamika održavanja forme, adaptacija na novi trenažni proces, te povratak na taktičko-tehnički ciklus  neophodan za nastavak takmičenja. Nedvosmisleno, jedan globalno respektabilan privredni „organizam“ ( sport) je napadnut i normalno je očekivati reakciju.

A šta bi to moglo da bude? Relativno brz povratak sportskih takmičenja u punom kapacitetu (sa publikom) je gotovo izvestan imajući u vidu pomenute gubitke kako bi finansijske transakcije ponovo bile uspostavljene, a narodu obezbeđene predstave u kojima će moći da uživa, onako „drug uz druga“. A, u sportskom žargonu, bila bi proglašena pobeda nad „nezgodnim rivalom“. Maltene sam ubeđen da će tu „vakcinu“ prihvatiti „in vivo“ veći broj ljudi na planeti, nego bilo koju varijantu  „bockanja“ koja će biti ponuđena na tržištu. Sport je bezbroj puta bio u službi relaksacije stanovništva, posle svakojakih pošasti, pa je utisak da će tako biti i posle ove, Кorona opasnosti, koja je u  „blickrig“ maniru napala i sport.

Komentari

Vaš komentar