Bil Gejts
Bil Gejts Foto:EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Osnivač Majkrosofta i milijarder Bil Gejts napisao je na svom blogu da svaki dan sa grupom prijatelja igra jednu zaraznu onlajn igru i podelio svoju strategiju kako da se postigne najbolji rezultat za kratko vreme.

Igra reči „Wordle“ je slučajno postala popularna. Džoš Vordl, softverski inženjer, napravio je igru prošlog leta za svog dečka, velikog obožavatelja igara rečima, i nazvao je „Wordle“, aludirajući na svoje prezime. Pošto je igra postala veoma popularna među njegovim poznanicima, odlučio je da je objavi, prenosi „Njujork Tajms“

Međutim, Džoš nije ni slutio da će igra tako brzo postati popularana, dobivši 300.000 fanova za samo dva meseca. Igru je ubrzo kupio „Njujork tajms“ kako bi obogatio svoju ponudu ukrštenih reči i slagalica, a danas je igra više od dva miliona ljudi.

Tako je igra postala svetski fenomen, a očigledno su i milijarderi navučeni. Kažu da je Bil Gejts igra svaki dan dok razvija svoju veoma uspešnu strategiju.

Pročitajte još

„Ako ste igrali „Wordle“, znate koliko je važno strateški da nagađate“, napisao je Gejts i dodao da voli da počne rečima koje ima mnogo samoglasnika.

Gejtsov savet čak prevazilazi preporuke Tajmsa. Za početak reči posebno traži dva samoglasnika, koje stavlja na drugo i četvrto mesto. Njegova strategija za drugi red uključuje često uparene suglasnike kao što su C i H i S i L.

Milijarder je napisao da svaki dan počinje novom rečju. Ovo verovatno odražava njegov kognitivni stil, smatraju neurolozi – koji kažu da način na koji igramo igre može odražavati našu ličnost, poreklo, istoriju i preferencije.

Foto: Shutterstock/FP Creative

„Neko ko je pažljiv i promišljen kada igra „Wordle“ verovatno će zauzeti takav pristup životu uopšte“, rekla je Ketrin Lavdej, profesorka kognitivne neurologije na Univerzitetu Vestminster, za „Njuzvik“ u februaru.

„Neko ko donosi veoma brze odluke u igri mogao bi se tako ponašati u stvarnom životu – delovaće po svojoj intuiciji i instinktu i možda će više rizikovati, ali će biti brži.“

Prema pisanju „Seebiza“, Gejtsov taktički i pomalo rizičan pristup igri mogao bi da bude paralelan njegovoj karijeri. Napustio je Univerzitet Harvard 1975. da bi osnovao Majkrosoft, a otišao je 2008. da bi se stalno pridružio Fondaciji Bila i Melinde Gejts. Fondacija je doprinela milijardama dolara inicijativama kao što su istraživanje vakcina i iskorenjivanje bolesti.

(Izvori: Njujork Tajms, Seebiz)

***

BONUS VIDEO: Koju igru igrate: Wordle ili Rečko?

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)