Ilon Mask je u Tviter uleteo kao tasmanijski đavo i iza sebe ostavio haos

IT 12. jul 202210:48
Podeli:
Foto: Sergei Elagin / Shutterstock

Nakon što je javno izneo na videlo sve slabosti mreže, Mask želi da odustane od kupovine Tvitera.

Tviter je tokom godina ostao drugorazredna društvena mreža koja nikada nije dostigla veličinu i obim Fejsbuka ili Instagrama.

Zatim je na scenu stupio Ilon Mask, koji je i sam strastveni korisnik mreže. On je u aprilu ponudio 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera i tim povodom izjavio da bi kompanija mogla poslovati mnogo bolje pod njegovim vodstvom.

On je u narednim mesecima omalovažavao rukovodioce Tvitera, ismevao njihovu politiku uklanjanja sadržaja i svojim izjavama zbunio više od 7.000 zaposlenih. Kada je razotkrio nedostatak poslovnih i finansijskih izgleda kompanije, akcije Tvitera su pale za više od 30 procenata.

Pročitajte još

Mask sada hoće da odustane od kupovine i time ostavlja Tviter u goroj situaciji od one u kojoj je bio pre dogovora. Mask je svojim tvitovima i izjavama narušio poverenje u mrežu, uplašio potencijalne oglašivače, javno izneo finansijske poteškoće i širio dezinformacije o tome kako Tviter funkcioniše.

„Njegov angažman je ozbiljno uticao na kompaniju“, rekao je Džejson Goldman, jedan od osnivača i član upravnog odbora Tvitera. „Zaposleni, oglašivači i tržište u celini ne mogu imati poverenja u kompaniju čiji je put nepoznat i koja će sada ići na sud kako bi se sporazum o spajanju sproveo do kraja."

Sudska bitka će verovatno biti dugotrajna i iscrpna, a rešenje je daleko od izvesnog.

U ponedeljak je postala očigledna šteta koju je Mask naneo mreži. Akcije Tvitera su pale za više od 11 procenata na jednu od najnižih tačaka od 2020. godine, dok su investitori čekaju predstojeću pravnu bitku. Otkako je Tviter prihvatio ponudu Maska 25. aprila, akcije mreže su izgubile preko trećine vrednosti, a investitori su skeptični da će posao biti obavljen po dogovorenim uslovima.

U pismu Maskovim advokatima nedelju, pravni tim kompanije je rekao da je Maskova odluka o raskidu ugovora „nevažeća i pogrešna” i da je on „svesno i namerno prekršio” ugovor o kupovini firme. Tviter će nastaviti da pruža informacije Masku i da radi na zatvaranju transakcije, dodaje se u pismu. Mask nije odgovorio na zahteve medija za komentar.

Umesto toga, milijarder je u nedelju objavio sliku na Tviteru koja ismeva čitavu situaciju.

Od svih udaraca koje zadao Tviteru, najistaknutiji je brutalno razotkrivanje finansijskih i poslovnih izgleda kompanije. Tviter je poslovao sa gubitkom sedam od devet godina koliko je javno preduzeće. Tokom razmatranja Maskove ponude, kompanija nije imala nikoga ko je ozibljno zainteresovan za kupovinu, navodi Njujork Tajms pozivajući se na izvore koji poznaju situaciju. Tviterov odbor je utvrdio da je Maskova ponuda od 54,20 dolara po akciji najbolja dosad.

Foto: Shutterstock/Sergei Elagin

Poslovanje Tvitera je od tada u još goroj situaciji. Parag Agraval, izvršni direktor mreže, je u maju rekao zaposlenima da kompanija nije ispunila svoje poslovne i finansijske ciljeve. On je tada uveo zabranu zapošljavanja i započeo napore da privuče nove korisnike i diverzifikuje e-trgovinu.

Međutim, malo je verovatno da će se ta situacija promeniti zato što neizvesnost oko kupovine uznemirava oglašivače koji su Tviteru glavni izvor prihoda.

Kao prst u oko rukovodstvu, Mask je rekao da bi on mnogo bolje upravljao kompanijom. U razgovoru sa investitorima u maju, on je izneo planove o petostrukom povećanju prihoda kompanije na 26,4 milijarde dolara do 2028. i dostizanju 930 miliona korisnika iste godine, u odnosu na 217 miliona na kraju 2021.

Možda vas zanima

On je bez dokaza u više navrata tvrdio da je Tviter preplavljen botovskim nalozima i da takvi nalozi „ispumpavaju toksični ili lažni sadržaj“, dok je kompanija tvrdila da je manje od 5 procenata naloga na njenoj platformi lažno.

Njegove izjave o lažnim nalozima narušile su poverenje u Tviter, baš u trenutku kada se kompanija sprema da ublaži burne političke diskusije o predstojećim izborima u Brazilu i izborima na sredini mandata u Sjedinjenim Državama, kažu stručnjaci za dezinformacije.

U još jednoj od svojih kritika Tvitera vezanih za moderiranje sadržaja, Mask je obećao da će ukinuti politiku moderiranja kompanije u ime slobode govora.

U maju je rekao da će poništiti trajnu zabranu bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu što je dodatno razbesnelo pojedine korisnike i obnovilo pitanja o tome kako Tviter treba da vodi debate o granicama slobode govora.

Unutar kompanije, moral zaposlenih je narušen, što je dovelo do sukoba i iscrpljivanja, prema tvrdnjama šestoro zaposlenih.

Neki od zaposlenih su tvrdili da im je laknulo kada su saznali da Mask odustaje od kupovine, dok su drugi otvoreno kritikovali rukovodstvo zbog toga što su uopšte razmatrali Maskovu ponudu, prema internim porukama u koje je Njujork Tajms imao uvid.

Evan Vilijams, osnivač Tvitera, tvitovao je u petak da želi da se „konačno okončaju ludosti gospodina Maska“.

„Da sam i dalje u upravnom odboru, pitao bih da li možemo pustiti da se cela ova ružna epizoda završi“, objavio je Vilijams kao odgovor na najavu Tvitera da namerava da tuži Maska.

Manu Kornet, radnik Tvitera, je ilustrovao raspoloženje u kompanijom crtežom koji prikazuje razbijenu kompaniju koju je nepažljivi lakat gospodina Maska udario sa police. Njegov natpis: „Polomiš, pa kupiš!“

***

BONUS VIDEO: Zbog čega Ilon Mask želi da postane vlasnik Tvitera?

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

 

Komentari

Vaš komentar