Zmije, šakali, lisice, morski pacovi, svako malo ove životinje zatičeno u urbanim sredinama. Reporteri jutarnjeg programa "Probudi se" rešili su da posete mesta gde su zabeleženi kontakti sa drivljim životinjama.

Repoterka Iva Kosovac prenosi da su stanovnici pribolanih naselja u Beogradu posvedočili su pojavi jedne ne tako česte životinje, a u pitanju je nutrija, takozvani morski pacov. O njoj više zna Ilija Pantelić, istraživač saradnik sa Biološkog fakulteta. On je pojasnio odakle nutrije u Krnjači i blokovima i da li to znači da su zalutali ili ih ima mnogo više.

U Kraljevu je poslednjih dana zavladala panika zbog najezde zmija, i to onih najopasnijih, poput poskoka i šarki, koje su prošetale i centrom grada.

Zbog toga je ekipa jutarnjeg programa „Probudi se“ ovoga jutra u Kraljevu gde se našao Nebojša Jovanović, reporter TV Nova. On name prenosi ima li odgovora otkud veći broj zmija u centru grada i da li je to izazvalo paniku među građanima, Hvatač zmija Radoslav Milović daje nam odgovore i savetuje kako da se ponašamo ako dođe do susreta sa zmijom.

Incidenti s zmijama nisu nepoznanica za Kraljevo, već u maju ove godine zabeležen je slučaj kada je veliki poskok viđen u urbanom području.

Hvatač zmija Radoslav Milović navodi da poslednjih dana prima veliki broj poziva uplašenih Kraljevčana, te da je zmije hvatao i na višim spratovima stambenih objekata, a u jednom je uhvatio poskoka kapitalca“.

Upozorava da je, ako dođe do susreta sa zmijom, najbitnije ne paničiti, treba savladati strah i paniku, udaljiti se bez naglih pokreta, jer zmije se, kako kaže, zapravo plaše ljudi i napadaju samo ako misle da su ugrožene.

„Nemojte da ih dirate, pustite ih da idu svojim putem, neće zmija prva da napadne ako ne uđeš na njenu teritoriju. Čim čujete da ona sikće, šišti, pomerite se“, savetuje Milović.

Posle zabeleženih susreta sa ovim divljim životinjama potpuno je jasno i logično zašto je kragujevački Prirodno matematički fakultet odlučio da obuči ljude za novo zanimanje, a to je rukovalac diviljim životinjama u specifičnim uslovima. Na Institutu za biologiju i ekologiju na PMF-u Kragujevac od septembra će upravo biti pokrenut takav kratak studijski program i to po prvi put u Srbiji.

Šta sve možete sa tim sertifikatom i kako da se izborimo sva sve češćim pojavama divljih životinje u urbanim sredinama?

Odgovore na ova pitanje daje Rastko Ajtić, docent i predavač u oblasti zoologije. On istiće da je hvatanje životinja lak proces naspram shvatanja kako one funkcionišu.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: „I zmija treba da se prošeta“: Kako pravilno držati ove ljubimce u stanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar