Printscreen/Probudi se

Prof. dr i kardiohirurg Miljko Ristić govorio je u emisiji "Probudi se" o iznenadnoj smrti Natalije Ćvetković, kojoj je prestalo da radi srce. Ristić je takođe govorio o pravilnoj reanimaciji, te izneo podatak da je za 10 godina čak 35 fudbalera na ovaj način izgubilo život.

Ristić je prokomentarisao smrt Natalije Ćvetković kojoj je srce iznenada stalo 26. avgusta tokom boravka u Crnoj Gori, a tamošnji lekari je oživeli, i koja je u utorak avionom prebačena iz bolnice u Kotoru na VMA.

„To je jedan događaj koji se nažalost završava takvim ishodom. Tu dolazi do poremećaja elektronike u srcu koje je pre toga bilo zdravo i ukoliko ta osoba premine u roku od jednog sata, svrstava se u kategoriju umiranja od iznenadne srčane smrti. Uvek se skreće pažnju na ovaj događaj kada se smrt desi u javnosti“, rekao je kardiohirurg.

On je istakao da osobe između 35 i 40. godine najviše podležu iznenadnoj smrti i da muškarci imaju dva puta više šansi da dožive fatalan ishod.

„Sportisti su tu veoma rizična grupa, budući da imaju ogromne fizičke napore. U zadnjih godina 10 godina kod sportista koji se bave fudbalom bilo je 35 slučajeva iznenadne smrti. U tom slučaju to skreće pažnju javnosti“, rekao je Ristić i podvukao da ukoliko se reanimacija ne desi u prvih pet minuta, da je fatalan ishod gotovo neminovan.

„Mi smo kod mladih lekara sproveli obuku za preko 500 lekara, tako da ni lekari ne znaju baš najbolje to da rade. Kursevi traju i po tri dana, dakle nije to ništa komplikovano, ali to je tek taj prvi nivo. Treba istaći da je za efikasnu reanimaciju potrebno dve osobe, jedna nije dovoljna“, rekao je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar