Zašto je nemoguće razdvojiti kriminal i fudbal u Srbiji

Emisije 19. mar. 202121:52
Podeli:
Foto:Newsmax Adria

Dvadeset godina Srbije nema na evropskim prvenstvima u fudbalu. Kad odemo na svetsko, selektora koji nas je tamo odveo ili smenimo pre početka ili ga ocrnimo čim se završi. Zatvorske rešetke jednaka su asocijacija na srpski fudbal, skoro kao i mreža iza gola. Džaju je hapsila bivša vlast, abolirao ga je Tomislav Nikolić. Postupak protiv Terzića je u fazi dugog mirovanja, od kada mu je Vučić poklonio Zvezdu. Stižemo do Kokeze koji verovatno nije ni sanjao šta će kao partijski vojnik, ni kriv ni dužan da postane u fudbalu, a onda mu se to izgleda previše dopalo, pa ga sada okrivljuju i podsećaju odakle je došao. Žana Bulajić o temi koja bi i kod nas i u okruženju, mogla biti dobar scenario za krimi seriju.

Ni to što je zagrebački Dinamo postigao najveće uspehe pod vođstvom braće Mamić nije ih spasilo zatvora. Terete se za malverzacije i izvlačenje novca iz ovog kluba koji je od raspada bivše Jugoslavije sinonim za uspehe na regionalnim nivou. Šteta se meri milionima evra, a među spornim transferima bio je i onaj Luke Modrića. Da se radi ispod žita nije nikakva novost ni u srpskom fudbalu, ali sudskih epiloga uglavnom nema. Dragan Džajić spektakularno je uhapšen pred
TV kamerama, ali i aboliran od tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića pre presude, dok u slučaju sadašnjeg predsednika Zvezde Zvezdana Terzića proces i dalje traje, a da mu se kraj ne nazire.

„Sigurno da Srbijom šetaju ljudi koji su karcinom fudbala, koji su stvorili svoj fubalski klan i rade kako oni hoće, uništavaju fudbal sport i budućnost naše dece. Mi koji smo u fudbalu znamo da nam je prvenstvo neregularno, da je fudbal izgubio smisao, da je lopovluk i korupcija na svim nivoima i jednostavno vidite, bez obzira da li voleli ili ne Hrvatsku, kako jedna pravna država sankcioniše ljude poput Mamića i ostalih“, kaže bivši fudbaler Ognjen Koroman.

Kao i u Hrvatskoj, gde Mamići nisu krili bliske veze sa HDZ-om, i srpskim funkcionerima drage su stranke na vlasti, bez obzira da li su levo ili desno. Nije Aleksandar Vučić krio da je navijač Zvezde, pa je u svojstvu potpredsednika Vlade novembra 2012. godine kasno noću doveo novu upravu. Koliki je uticaj generalnog sekretara srpske Vlade, Novaka Nedića na dešavanja u Partizanu raspetljava se poslednjih nedelja, posebno kroz veze sa navijačkim grupama, ali i priče o navodnom nameštanju utakmica. U Vojvodini glavnu reč vodi socijalista Dušan Bajatović dok je kažu, za uspon Radničkog iz Surdulice važna bila uloga njegovog partijski kolege Novica Tončeva. Šta političari vide u sportu, a šta sportski fukcnioneri u podršci političara?

Nebojša Todorović Foto:Newsmax Adria

„Deluje da svima ovakvo stanje odgovara, kako državnom vrhu, tako i upravljačkim strukturama dva najveća kluba prevashodno Crvenoj zvezdi i Partizanu tako da oni imaju svoju korist zato što imaju podršku države, imaju i navijače iza sebe koji mogu da rade šta god da treba da rade i niko za to ne odgovara.  Državi opet odgovara da ih ima namirene kako bi opet imala njihovu podršku za neke druge stvari. U celoj političko sportskoj priči nije nevažno i da tribine ne zvižde političarima zaštitnicima pa će za tu uslugu i navijači biti na neki način nagrađeni“, kaže Nebojša Todorović sa portala Nova.rs.

Prema mišljenju Dušana Davidovića iz Centra za prevenciju kriminaliteta, to je održavanje dobre slike u javnom mnenju sa jedne strane, a sa druge strane prodaja fudbalera.

„To su ogromni novci, nisu transferi naših fudbalera kao transferi fudbalera u zapadnim ligama, ali malo malo pa vidite nakog našeg fgudbalera koji su cenjeni igrači na zapadu, pa kad pogledate ako jedan igrač košta milion ili dva, pa puta 10 ili 15 koliko ih ode za godinu dana,to je onda dobar, dobar prihod“, kaže Davidović.

Uloga tribina, pokazalo se sada u slučaju hapšenja grupe Veljka Belivuka, daleko je od običnog navijanja već i paravan za poslove sa druge strane zakona.

„U klubovima je stvorena nova klasa navijača, kriminalci, i preko navijača se diluje droga. Od toga je ogromna zarada i navijači su ti koji rešavaju probleme eliminisanja protivnika, fizičkog eliminisanja naravno“, kaže Davidović.

Foto:Newsmax Adria

Zato svima odgovara status kvo u kome niko ne odgovara, a sudski procesi blizu su zastarevanja.

„Imamo sada i u Crvenoj zvezdi i u Partizanu navode koji se pojavljuju poslednjih dana u medijima da su povezani sa ne baš legalnim radnjama i ne baš onim što je konkretno u vezi sa sportom i fudbalom. Zašto se to ne dešava? Sudstvo nam je takvo kakvo je, onoliko koliko sam ja upućen u to zato što nikome ne odgovara da se to sprovodi“, kaže Nebojša Todorović.

Onaj koji je od nižerazrednog Brodarca do uprave Zvezde stigao zahvaljući političkim vezama, a zatim zaseo i u fotelju predsednika Fudbalskog saveza Srbije čini se poslednjih nedelja ima više problema od onih koji brinu srpski fudbal. Provladini mediji, ali i sam predsednik države, govore o mutnim radnjama na carini u kojima je učestvovao Slaviša Kokeza i navodno stotinama miliona evra štete. Niko bar za sada ne postavlja pitanje njegovog odlaska sa čela Fudbalskog saveza Srbije, gde se svi prave nevešti, skrivajući se iza dolaska fudbaske legedne Dragana Stojkovića na mesto selektora.

Komentari

Vaš komentar