Tanja Macura

Udruženje "Mame su zakon" traži od nove Vlade hitne izmene diskriminatornih Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. O tome šta je u zakonu sporno i da li su dobili odgovor od novih resornih ministara u emisiji "Među nama" govorile su predsednica ovog udruženja Tanja Macura i majka deteta sa invaliditetom Stanislava Pavlović.

Majke dece sa invaliditetom stavljene su u situaciju da moraju da biraju koju vrstu pomoći će dobiti – naknadu za porodiljsko ili naknadu za tuđu negu i pomoć.

„Kada imate bolesno dete svaki dinar vam je značajan. Veći su troškovi deteta sa invaliditetom, tako dam pomoć mnogo znači“, kaže Pavlović i objašnjava:

Povezane vesti:

„Ona je u dosta teškom stanju, koristi aparat za disanje, pa moramo da imamo i nekoliko aparata i brojni potrošni medicinski matarijal. Na posebnoj je ishrani, koristimo razne suplemente, kupujemo mnoge lekove koji se ne izdaju na recept, potreban nam je novac za razne tretmane, preglede. Dosta je novca potrebno.“

Smatra da bi država trebalo da napravi nekoliko kategorija pomoći.

„U mom slučaju dete nije za kolektiv, tako da bi nama najviše značilo da imamo pomoć u vidu neke medicinske sestre, fizioterapeuta“, kaže ona i dodaje:

„Nekoj drugoj deci trebaju asistenti kakvi već postoje, zavisi od stepena invaliditeta“.

Objašnjava da bi njenoj porodici značila pomoć koja bi im omogućila da odu na posao, bar sa pola radnog vremena.

Macura smatra da država ne bi smela da majke dece sa invaliditetom uslovljava da biraju između pomoći za dete i nadoknade na osnovu svoje zarade, jer im i jedno i drugo pripada.

„Da se Ustavni sud po ovom pitanju izjasnio, svaki pravnik će vam reći – ta zakonska odredba bila bi proglašena neustavnom“, kaže Macura.

Dodaje kako misli da je Ustavni sud iz tog razloga odlučio da se po tom pitanju ne izjašnjava.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar