Za vakcinisanje u domovima za stare neophodna potvrda lekara

Društvo 24. dec. 202021:13
Podeli:
Foto: Nova S

Jutros od 11 sati novom vakcinom vakcinisano je 105 korisnika gerontološkog centra Bežanijska kosa.  Oni su bili u blagoj prednosti, jer imaju svoje izabrane lekare u okviru svoje ustanove i lekar je prisustvovao tom vakcinisanju, rekao je Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare, gostujući u emisiji "Među nama" na NOVA S.

Na žalost, kako kaže, oko 45 korisnika privatnih domova danas nije primilo vakcinu.

„Prvo sam bio ljut što nisu vakcinisani, a sada smatram da je dobro što to nije učinjeno. Bilo je oko 45 korisnika, koji su organizovano sakupljeni da prime vakcinu. Ali, zbog nedostatka potvrde od izbranog lekara da je korisnik stabilnog zdravstvenog stanja i da može da primi vakcinu – ta vakcinacija nije sprovedena“, naglašava Milovanović.

Kako ističe, pribavljene su saglasnosti korisnika ili njihovih srodnika kada je reč o dementnim osobama.

„Izašla je lekarka, epidemiolog, koja nam je objasnila zašto nije dobro da oni danas vakcinišu bez ovih potvrda – jer bi neko drugi morao da preuzme odgovornost“, istakao je on.

Kada je reč o pravilima koje treba poštovati prilikom vakcinacije, on ističe da su privatni domovi za stare dobili obaveštenje da vakcinu ne treba da prime  ljudi koji su skoro preležali kovid. Da treba, u tom slučaju, da prođe najmanje dva meseca da bi se vakcinisali. Potom, da se vakcinacija odloži ako postoji sumnja da neko ima kovid u domu u kojem je i taj korisnik. Dalje, ako neko ima alergije, ako je ranije nepovoljno odreagovao na neku drugu vakcinu, takođe ne treba da primi ovu“, naglasio je Radoslav Milovanović.

Među korisnicima, kaže ima i rezerve, ali i velikog interesovanja.

Takođe, i deo zaposlenih u domovima ima mogućnost da se vakciniše.

„Iimamo mogućnost da se vakciniše 10 odsto iz svakog doma, ali mislim da će to retko ko to da iskoristi, sačekaćemo da se naši korisnici prvo vakcinišu“, naveo je Milovanović.

Opširnije, pogledajte u emisiji „Među nama“.

 

Komentari

Vaš komentar