„Za godinu dana nestao grad veličine Paraćina“

Emisije 19. apr. 202121:48
Podeli:
Gordana Bjelobrk
Foto: Nova S

Jasmina Mihnjak sa portala "Bebac.com" i načelnica odeljenja za demografija Republičkog zavoda za statistiku Gordana Bjelobrk bile su gošće emisije "Među nama". Sa voditeljem Danilom Mašojevićem razgovarali su o rekordnom negativnom prirodnom priraštaju u 2020. godini.

Na pitanje voditelja da li je tačno da je za godinu dana nestao grad veličine Paraćina, Bjelobrk je rekla da je to tačno.

„Nažalost to je tačno, razlika između broja rođenih i umrlih je negde oko 53. 000, tako da jeste nestao grad veličine Paraćina. Nije struktura tako jednog grada nestala, jer prosečna starost umrlih je oko 76 godina. Nijedna generacija žena rođenih posle Drugog svetskog rata nije rodila više od dvoje dece, što je uticalo na ovaj priraraštaj“, rekla je Bjelobrk.

Mihnjak je kazala je da je kampanje za rast prirodnog priraštaja očigledno nisu urodile plodom.

„Nije poenta u tome koliko će se roditi više dece, u praksi treba da se bavimo bebama koje su se već rodile. A kada pogledamo u kakvim uslovima odrastaju deca, to je problem. Trudnice više meseci žive bez plate, umanjene su naknade zarada porodiljama. Dočekali smo i da nas presretne korona i gde su roditelji bili sa tim malim primanjima. Plašim se da su to stvari koje utiću da ne možemo da se desamo da će slika biti nešto bolja u narednim godinama“, kazala je Mihnjak sa portala Bebac.com

O čemu su još govorile Mihnjak i Bjelobrk pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar