Vujić Bojović i Miletić o brisanju rodnih razlika

Emisije 18. jan. 202120:03
Podeli:
Radmila Vujić Bojović i Goran Miletić Foto:Nova S

Da li rodni izrazi ugrožavaju ono što se zove ravnopravnost u emisiji "Među nama" govore psiholog Radmila Vujić Bojović i aktivista za ljudska prava Goran Miletić.

Komentarišući inicijativu u Kongresu SAD da će se koristiti jezik koji isključuje rod, odnosno biće eliminisani rodno zasnovani izrazi kao što su otac, majka, sin i kćerka, Goran Miletić kaže da se desilo se nešto sasvim jednostavno.

„Američki Kongres će u svojim dokumentima upotrebljavati termine kao što su roditelj, dete…“, rekao je on, dodajući da to kod nas postoji već dugo vremena.

Kada nam se policija obraća kao građanima svojim saopštenjima, oni govore o licima i vi ne znate da li su to lica muškog ili ženskog pola, a takođe i u Ustavu ima odredica da svako ima pravo, a ne govori se koji je to pol, napomenuo je Miletić.

„Srpski jezik ima takve nazive koji su elastični i neutralni i upravo to se desilo u američkom Kongresu“, rekao je on, ističući da se tu ne radi ni o kakvoj uvredi, već o prilagođavanju jezika činjenicama.

Na pitanje da li je važno da se kaže da decu odgajaju dve mame ili dvojica tata, ili samo roditelji, Radmila Vujić Bojović je rekla da je ovo u neku ruku jezička začkoljica.

„Ovo je značajan korak u pravom pravcu zato što definiše jednu realnost koja već postoji“, rekla je ona i dodala da je pogrešno ovo razumeti kao neko nametanje, prinudu ili prisilu već samo kao neko proširenje koncepta kako sve ljudi mogu da se odnose jedni prema drugima.

O čemu su još govorili Radmila Vujić Bojović i Goran Miletić pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar