Demograf Vladimir Nikitović: Emancipacija muškarca kasni za emancipacijom žena

Emisije 14. jun. 202200:43 > 00:47
Podeli:
Vladimir Nikitović Foto: Newsmax Adria

Mi kao narod većeg problema od demografije nemamo, uveren je ministar za brigu o porodici Ratko Mitrović. On danas kaže da razgradnja porodice dovodi do demografskog sonovrata i da smo mi, nažalost, svedoci tog proces, ne samo u Srbiji, nego u celoj Evropi. Da li je razgradnja porodice uzrok ili nemar države i izostanak politika, i zašto poslednji nacionalni izveštaj o ljudskom razvoju pokazuje da je standard Beograđana kao u Poljskoj, a ostatka Srbije kao u Americi? O tome je za Pregled dana večeras govorio demograf Vladimir Nikitović sa Instituta društvenih nauka.

Prosečna starost stanovnika Srbije je 43 godine, a 40.000 ljudi pratkično izgubimo godišnje, da li je uzrok ta razgradnja porodice:

„Nažalost, meni to, kao i godinama ranije, deluje kao anahrono doživljavanje demografije i svih tih trendova koji su povezanih sa njom. Porodica je samo jedan element, koliko god to zvučalo neobično. Bilo bi najjednostavnije optužiti razgradnju porodice i da se tu završava sve. Pravo je pitanje za političare – šta mi želimo. Koji je to broj stanovnika?“ zapitao se na početku Nikitović.

Na pitanje da li je, kao što piše u izveštaju, deo rešenja rodna ravnopravnost, a ne suprotno, demograf kaže da je to česta floskula političara:

"Mi volimo da kažemo da je došlo do emancipacije žena, ali mi u demografiji volimo da kažemo da nije došlo do emancipacije muškaraca, koja kasni za tom emancipacijom žena. Tako vi sad imate situaciju da je muškarac odavno na tržištu rada, ali nije prisutan u kući, u onim poslovima koji su od suštinske važnosti. I to treba da se vidi u tim demografskim pokazateljima. Suština je da vi u toj porodici, koja se apostrofira kao glavna ćelija i bez koje nema demografskog oporavka... da vi, u stvari, imate situaciju da je žena nosilac i kućnih poslova, i roditeljstva i posla koji obavlja na tržištvu rada, za razliku od muškarca. To je ono što je uočeno ne samo kod nas, nego i u ovim i dalje tradicionalnim društvima."

Ceo razgovor pogledajte u videu ispod:

 

****

Bonus video: Dejan Radonjić o porodici, Zdravku Čoliću, radonjizmu i željama za 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar