Tema ovog jutra u "Probudi se" na televiziji Nova S bila je kako smanjiti nivo nasilja u Srbiji, koji je prethodnih dana doveo do dve nezapamćene tragedije. Prema mišljenju Danila Pešića, psihijatra iz Instituta za mentalno zdravlje, i profesora Dalibora Petrovića, sociologa čija su specijalnost posledice upotrebe interneta, to bi bili sistemski rad sa mladima, angažovanje većeg broja stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem i ukidanje rijaliti programa.

Na pitanje šta bi trebalo uraditi, koje mere treba preduzeti da se ugasi požar nasilja u Srbiji, Danilo Pešić psihijatar iz Instituta za mentalno zdravlje kaže:

„Potreban je sistemski pristup. S obzirom da mi govorimo o mreži uzročnosti, onda i ta intervencija mora da gađa sve sisteme te mreže. Za početak širi društveni nivo, da da pravi demokratičnu klimu koja je empatična, porodične intervencije moraju da budu usmerene na to se poveća ta socijalno-emocijalna kompetencija broditelja. Znači moramo da delujemo na porodice, škole i školsko okruženje i na kraju ideja jeste da se poveća broj stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem dece i mladih“, rekao je Danilo Pešić.

S druge strane, Dalibor Petrović smatra da bi trebalo krenuti od ukidanja rijalitija.

„Iz sociološke perspektive to kje pre svega trenutno zaustavljanje promovisanje agresivnog modela ponašanja, kroz emisije, rijaliti programe… To možemo da uradimo odmah. Da sklonimo modele koji promoviše agresivno ponašanje. Vi ste imali Kristijana Golubovića na snimanju spota u školi. Juče je ministar izdao nalog za smenu direktorke, a pre dve nedelje je rekao da te stvari ne treba gledati negativnpo i da svi imaju pravo na resocijalizaciju. To bi bilo u redu da mi imamo bivšeg prestupnika koji je došao u školu da kaže zašto je on to radio i zašto je to pogrešno. A mi ovde imamo model koji je popularan zbog negativnog društvenog ponašanja“, rekao je ovim povodom Dalibor Petrović.

BONUS VIDEO: Kako da zločin iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ ne bude okidač za nove slične slučajeve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar