Maj je mesec borbe protiv melanoma od kojeg u Srbiji svake godine oboli 700 ljudi. O ovoj bolesti, inovativnoj terapiji i prevenciji, voditelj Danilo Mašojević je u jutarnjem programu "Pokreni se" na televiziji Nova S razgovarao sa prof. dermatovenerologom dr Lidijom Kandolf.

„Melanom je maligni tumor ćelija koje se nalaze u površnim slojevima kože i koje proizvode melanin, odnosno pigment koji zapravo treba da štiti ćelije kože od štetnog uticaja ultravioletnog zračenja. Tako da mi kada se izložimo suncu, koža potamni. To je zapravo to. Zbog neopreznog i nepotrebnog izlaganja suncu, odnosn osunčanja radi dobijanja tamnog tena iz estetskih razloga, dešava se da te ćelije izgube kontrolu, počinju nekontrolisano da se dele i na taj način nastaje taj rak kože koji počinje u koži, ali kod nekih ljudi dobija sposobnost da se proširi u limfne čvorove i unutrašnje organe. To je problem koji je najbolje da se reši na taj način što ćemo se, pod jedan štititi odnosno nećemo se nepotrebno izlagati suncu, pod dva pregledaćemo svoju kožu jednom u par meseci“, istakla je doktorka Kandolf.

Pročitajte još:

Šta je još rekla o melanomu, prevenciji i inovativnoj terapiji protiv ove bolesti, pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Dr Kandolf Sekulović: Ko ima više od 50 mladeža – jednom godišnje kod dermatologa