Veselinović i Stoiljković o konfiskaciji imovine SPS-a

Emisije 20. apr. 202121:47
Podeli:
Foto: Nova S

Šta sve Socijalistička partija Srbije (SPS) ima u svom posedu, da li je ideja o konfiskovanju imovine toj stranci, koja je jedini naslednik komunista, realna, može li se uopšte doneti zakon o oduzimanju imovine SPS-a, kako predlaže deo opozicije i zašto je važno, ako ne doneti zakon, barem načeti ovu temu u emisiji "Među nama" predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji je i predlagač tog zakona, i profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stoiljković.

Upitan o ideji koju su pokrenuli o konfiskovanju imovine SPS-a kojoj je pripalo sve ono što je imao Savez komunista Srbije (SKS) i Savez socijalitičkog radnog naroda Srbije (SSRNS), Veselinović je rekao da je 1990. godine sva imovina SKS i SSRNS pripala SPS-u na bazi jednog nezakonitog i neustavnog akta o ujedinjavanju SKS i SSRNS.

„Slobodan Milošević je iskoristio trenutak svoje vladavine i oko 100 nekretnina, vrednosti nekoliko desetina miliona evra,  prigrabio sebi i njome sada gazduju Dačić, Antić i Bajatović. Samo od godišnjeg zakupa tih prostorija prihoduju 400.000 evra, a za ovih 30 godina od naše imovine ubrali su negde oko 12 miliona evra“, ukazao je Veselinović.

Upitan kako gleda na ovaj predlog zakona i šta je sa ustavnim garancijama o imovinskim pravima građana Srbije, Stojiljković je rekao da podržava ovu ideju, ali bi  je i proširio.

„Nije jedino partijska imovina ostala nerešena na ovim prostorima, radi se o značajnoj imovini profesionalnih udruženja, društvenih organizacija, sindikata koja nije  raspodeljena prema političkom uticaju i broju članova. Kada se radi o ovoj inicijativi, očito je tu nekoliko stvari. Da li SKS može da dokaže da je u pitanju specifično ulaganje članstva, drugo nema osnova da tu imovinu preuzme SSRNS, jer smo svi bili u SKS u koji su ulagali svi“, istakao je Stojiljković.

On je upitao i ako to preuzme država šta ona radi sa tom imovinom, kako je raspodeljuje na korišćenje političkih akterima, koji je princip da se to preuzne, da li je to trenutni politički rejting ili nešto drugo.

O čemu su još govorili Janko Veselinović i Zoran Stojiljković možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar