Važne poruke za sve one koji su opleli kolo usred pandemije

Društvo 05. apr. 202109:15 > 11:15
Podeli:
Skup "Protest za slobodu
Građani igraju kolo oko spomenika Stefanu Nemanji Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

"Neukusno i neprimereno", to su reči kojima diretor ansambla "Kolo" Vladimir Dekić i muzičarka Biljana Krstić opisuju sve češću praksu igranja kola zarad iskazavanja bunta i protivljenja merama protiv koronavirusa. Oni su bili gosti jutarnjeg programa televizije Nova S.

„Kolo se oduvek vezivalo za neke svetkovine, proslave, vašare i svadbe. Ne znam šta je ovde dobar povod, povod je problem. Korišćenje kola u svrhu iznošenja nekog prkosa i inata je potpuno pogrešno i  stavljanje kola u ovaj kontekst jeste na neki način njegova degradacija“, poručuje Dekić.

On ističe da kolo kao deo tradicije pripada svima nama, ali da nije pravi momenat za to.

U tenutku kada je svet na kolenima i kada pandemija hara više od godinu dana, to je neprimereno. Kolo samo po sebi podrazumeva bliski kontakt, držanje za ruku“, ukazuje Dikić.

Ističe da je kolo neukusno u trenutku kada ima mnogo ljudi koji su se ili suočili sa pandemijom ili su zbog nje izgubili nekog bliskog.

„Ja bih samo pitao sve ove koji su se sada uhvatili u kolo, da li bi na nekoj sahravi ili pomenu nekom svom bliskom zaigrali kolo. Mislim da je zbog svih onih koji su prošli kroz strahote ovih godinu dana sve to krajnje neukusno“, poručuje Dikić.

Bilja Krstić, takođe ističe neukus i neprimerenost hvatanja u kolo u ovom trenutku. Ipak, veruje da će kolo kao deo tradicije nadživeti i prevazići ovaj trenutak.

„Neophodno je da se poštuje naš muzički folklor i da  izvodi tamo gde mu je i mesto – na proslavama i kocertima“, jasna je poruka koju šalje Bilja Krstić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar