Utisak nedelje: Tadić, Gajić i Aleksandar Jovanović Ćuta

Emisije 22. jun. 202108:00 > 23:58
Podeli:
Boris Tadić, Aleksandar Jovanović Ćuta, Vladimir Gajić, emisija Utisak nedelje
Foto: Nova S

Referendum o Rio Tintu je kukavičje jaje koje se sprema kako bi se toj kompaniji otvorio put, rekao je advokat Vladimir Gajić, napominjujući da ne može referendum o tako jednom velikom pitanju da se održi na tako malom lokalitetu kao što je teritorija Loznice. Gosti Olje Bećković u „Utisku nedelje“, osim Gajića bili su i bivši predsednik Srbije Boris Tadić i aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Gajić je rekao da se sada u Srbiji na devet ili deset lokacija istražuje litijum na osnovu rešenja kojim se daje istraživačko pravo, a koje je prvi put dato Rio Tintu 2004. u vreme vlade Vojislava Koštunice.

„Mislimo da niko nema prava na ekskluzivitet, to je jedno pitanje koje je sad nametnula ova velika priča oko Rio Tinta koja mora da interesuje svakog normalnog građanina u zemlji. U tom smislu ja lično ne vidim nikakav problem sa Ćutom“, kaže Gajić.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da niko još uvek ne može do kraja da sazna i shvati šta Rio Tinto namerava i kakva je studija izvodljivosti. Nisam čuo sve stručnjake u ovoj oblasti koji bi rekli svoj stav“, rekao je Tadić.

 

„Verovatno ćemo i ja i stranka koju predstvljam biti protiv tog projekta, ali moram da čujem više o tom projektu. Svaki investitor je dobrodošao pod uslovom da ne truje decu i odrasle i zato naše institucije treba da naprave svoje analize“, kaže on.

On je pohvalio Ćutu da je s pravom zazvonio za uzbunu u ovim okolnostima.

Aleksandar Vučić se prvi put nalazi na terenu koji je klizav, a to je ekologija i ja sam siguran da neće raspisati referendum o Rio Tintu“, rekao je Ćuta i upozori predsednika Srbije i lidera SNS da će ostati bez biračkog tela na ovoj temi.

On je dodao da ekološki aktivisti nemaju vremena da se bave stranačkim problemima jer brane „svoju vodu“.

Ćuta je rekao i da su, kada je počela odbrana reka, u parlamentu bile dve Zelene stranke.

„Naivno sam im slao dokumentaciju i njima i opoziciji, uglavnom su svi čutali, a kada su videli da se narod okuplja onda su se zainteresovali“, rekao je Ćuta.

Mi smo na terenu, pozivam sve ljude da skinu stranačka obeležja i da branimo Makiš i Pelez, poručio je on.

Pogledajte celu emisiju:

Komentari

Vaš komentar