Utisak nedelje: Tomović, Alimpić i Đorđević

Emisije 08. jun. 202112:53 > 13:22
Podeli:
Olja Beckovic Marija Alimpic i Dragana Djordjevic Ljiljana Tomovic Utisak nedelje
Olja Bećković, Marija Alimpić, Dragana Đorđević i Ljiljana Tomović gošće emisije Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

Nećemo sve te tone sumporne kiseline, ne damo našu reku, našu zemlju, ne damo vazduh, ne damo nijednu jedinu travku zarad nečijeg besnog profita, poručila je večeras u "Utisku nedelje" Marija Alimpić, profesorka francuskog jezika i aktivistkinja Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, komentarišući najavu otvaranja rudnika za eksploataciju jadarita u okolini Loznice koji planira da izgradi kompanija Rio Tinto. "Rio Tinto neće poneti arsen, on će ga ostaviti nama", rekla je naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević.

Alimpić je ukazala da lokalna zajednica od samog početka nije imala pravo na fer informisanost, da su ih lagali, govorili neistine kao što je „ono što sad možemo da čujemo da je otvaranje rudnika Rio Tinta u okolini Loznice javni interes“.

Pročitajte još...

„To ne može da bude javni interes kada nije u interesu velikog broja stanovnika toga kraja“, istakla je ona.

Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević je istakla je da ono što ostaje kao problem je okolno stanovništvo koje će nastaviti tu da živi i koje će trpeti zagađenje i buku.

„Biće prašine, biće isparenja hiljade tona sumporne kiseline, biće neprijatan život ljudima koji budu ostali da žive u okolini tog rudnika“, istakla je Đorđević u „Utisku nedelje“.

Govoreći o uništavanju prirode u području Loznice profesorka Biloškog fakulteta Miljana Tomović je rekla da je teško vratiti stanje životne sredine pre tih intervencija i da pre pokretanja referenduma morate obavestiti stanovništvo kolika je cena uništenog, a kolika dobijenog.

„Otvaranje rudnika je opasno za zdravlje ne samo današnje generacije. Budite sigurni da će generacije naše dece, unuka i praunuka imati posledice“, istakla je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar