Milanko Šekler, Sofija Mandić i Dragan Delić , emisija Utisak nedelje
Milanko Šekler, Sofija Mandić i Dragan Delić Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Gosti nove emisije "Utisak nedelje" bili su virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler, infektolog prof. dr Dragan Delić i pravnica i kolumnista Peščanika Sofija Mandić.

Dr Milanko Šekler i prof. dr Dragan Delić složili su se da bi mere u borbi protiv koronavirusa trebalo da budu restriktivnije, smatrajući da se time ne krše ljudska prava, dok je Mandić ukazala da građanima treba jasno objasniti da neka prava nisu apsolutna, da neka nisu ograničena, ali da ima linija koja se ne prelazi.

Dr Delić je istakao da u medicini ne postoje kompromisne mere, već postoje odluke, te naglasio da smo došli u situaciju gde nema kompromisa već da politički deo odlučuje u ime struke.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da ne veruje merama i da je vakcina jedini lek, dr Šekler je ponovio stavove nekih članova Kriznog štaba da je jedino rešenje zatvaranje na 10 dana, ali da je sada prekasno i za kovid propusnice.

On je napomenuo da nijedna mera nije ukinuta, ali da su manifestacije pa i svadbe svakodnevne, kao da se ništa ne dešava i da nemamo toliki broj zaraženih.

Sofija Mandić je rekla da po zakonu epidemijom upravlja ministar zdravlja, Institut za javno zdravlje „Batut“ i Republička komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i da nas apsolutno ne treba da zanima šta o tome misli Ana Brnabić.

Ona je ukazala da u Ustavu stoji da radi zaštite stanovništva određena prava mogu biti ograničena, neka u redovnom, neka u vanrednom stanju, i da građanima treba jasno objasniti da neka prava nisu apsolutna, da neka nisu ograničena, ali da ima linija koja se ne prelazi.

Pogledajte celu emisiju:

BONUS VIDEO: Predlozi iz Utiska Nedelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare