Podeli
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Gosti najnovije emisije "Utisak nedelje" bili su istoričari Dejan Ristić i Milan St. Protić, kao i novinarka nedeljnika Vreme Jelena Jorgačević, a tema o kojoj su raspravljali je nedavni izbor patrijarha Porfirija.

Pokušaji vlasti da utiču na dešavanja u Crkvi nisu ništa novo u istoriji hrišćanstva, tako da i nedavni izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve nisu obeležili brutalni pokušaji u odnosu na iskustvo Srbije tokom 20. veka, rekao je istoričar Dejan Ristić, dok Milan St. Protić smatra da nije pitanje da li, već kako se država meša u izbor patrijarha.

“Ukoliko izbor patrijarha stavimo u kontekst hriščanske istorije to nije ništa novo, svetovne vlasti teže tome da natkriju duhovne, da u toj ličnosti imaju osobu sa kojom mogu da ostvare dijalog, odnosno da nije u otvorenom ili prikrivenom sukobu sa vlašću”, objasnio je Ristić.

Milan St. Protić smatra da se vlast mešala u izbor patrijarha SPC.

“Kakva je ova vlast, tako se i mešala. Njena prizemnost, banalnost, trivijalnost se prenela i na ovo biranje patrijarha. Mene mnogo više brine što se Crkva nije branila od tih pokušaja, što je poslednjih decenija skliznula u prizemnost, što su poslanice patrijarha (u proteklih nekoliko godina) bile politički govori i manifesti, a nikako jevanđeljsko poimanje naše crkve”, ocenio je Protić.

Novinarka Vremena Jelena Jorgačević rekla je da joj se čini da je ovaj izbor patrijarha bio drugačiji u smislu uloge vlasti.

Na pitanje da li veruje da patrijarh Porfirije neće voditi Crkvu onako kako Vučić vodi državu, ona je rekla da je bitnije da imamo patrijarha koji neće praviti neprijatelje i raditi ono što Vučić radi u javnosti, odnosno da neće produbljivati podele u Crkvi i da se to neće prelivati na društvo.

Pogledajte celu emisiju:

Komentari

Vaš komentar