Utisak nedelje: Boris Tadić, Čedomir Čupić, Siniša Kovačević

Emisije 06. apr. 202108:00
Podeli:
Boris Tadic, Cedomir Cupic, Sinisa Kovacevic Utisak nedelje
Boris Tadić, Čedomir Čupić, Siniša Kovačević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Gosti najnovije emisije "Utisak nedelje" bili su predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, dramski pisac i potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević i profesor Univerziteta u Beogradu i član Skupštine slobodne Srbije Čedomir Čupić koji su pokušali da odgovore na pitanje šta je preduslov za konsolidaciju opozicije, odnosno da li je moguće prevazići podele na bojkot opoziciju i opoziciju koja to nije.

Tadić i Kovačević izneli su različite stavove i dok lider SDS-a smatra da je svaki glas važan i da oni koji se olako lišavaju ijednog glasa mogu lako zbog tog pristupa da dovedu još jednom Aleksandra Vučića na vlast, Kovačević je mišljenja da se sa strankama koje su bojkotovale izbore i nisu izdržale tu moralnu probu ne može sarađivati.

“Biće daleko veći broj ogorčenih koji neće glasati ako prihvatimo one koji su kolaboracionirali i to se ne zaboravlja”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, potreban je svaki glas u onoj meri u kojoj vi držite reč, a stav Narodne stranke je da tim strankama, koje nisu izdržale tu morlanu probu, treba zahvaliti u ovom trenutku.

Tadić je, s druge strane, upitao ko ima pravo da drži moralne lekcije i standarde i od kada se meri ta časnost – da li samo od učešća na prethodnim izborima ili od ranije.

Prema njegovom mišljenju, predstavnici stranaka koje su bojkotovale izbore koji žele da drugim opozicionim opcijama oduzimaju moralno pravo krajnje je kontraproduktivno.

Tadić je ocenio da će opoziciji biti potrebno 1,5 do dva miliona glasova za smenu Srpske napredne stranke i da su za to potrebni glasovi svih građana koji su protiv nje.

Čedomir Čupić je istakao da Vučić raspisuje nove izbore ne zbog onih koji su na prethodne izašli, koje je kako kaže, “navukao”, a za koje se pokazalo da su imali iluziju da će osvojiti cenzus od 3 odsto i da su na izbore izašli kao kalkulanti.

„Vučić raspisuje izbore zbog bojkot opozicije. Tim partijama se mogu pridružiti ove partije koje su izašle na izbore, ali se ne mogu osećati potpuno ravnopravne i ne mogu da diktiraju tempo. Glavni dogovor i jedinstvo se postiže sa partijama koje nisu izašle na izbore”, kategoričan je Čupić.

On smatra da su bojkot stranke one oko kojih treba drugi da se okupljaju i nađu jednu zajedničku tačku da se izbori obave onako kako treba.

Pogledajte celu emisiju:

Komentari

Vaš komentar