Glavna i odgovorna urednica Sputnjika u Srbiji Ljubinka Milinčić kaže da se nedolazak Sergeja Lavrova u Srbiju, kao i skrajnuta uloga SPS u Vladi, koriste za pravdanje teorije o smanjivanju uticaja Rusije i menjanju odnosa sa ovom zemljom, ali da nema puno istine u tim pričama. Prema njenom mišljenju, Ivica Dačić nije "ruski čovek", već izvršilac politike Vlade i predsednika Srbije, a isto će biti i sa novim šefom diplomatije.

„Teorije zavere uvek postoje i ko će danas nekome da dokaže da Sergej Lavrov nije došao iz ko zna kojih tamo razloga, ali on je ozbiljan čovek i Rusija je ozbiljna zemlja, da je želeo da odustane, mogao je da odustane ranije.  Niko ga nije terao da dođe do Grčke, pa da se brže – bolje vrati. Ako je hteo da nas kazni onda to treba da znamo, tako da tim pričama stvano nema mesta. Meni je žao i nadam se da će sve biti u redu i da će Lavrov biti dobro, jer se on nije zarazio već je bio u kontaktu sa nekim, a postoje ozbiljne mere u Rusiji i rade kod kuće, veoma se trude da spreče dalje širenje korone“, rekla je Ilinčić u „Probudi se“ na televiziji Nova S.

Sergey Lavrov
Sergej Lavrov Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

 

Govoreći o tome što dolazak u Beograd prvobitno i nije bio u planu Lavrove posete ovom regionu, već je naknadno ubačen, Ilinčić kaže da je očigledno bilo razloga za to.

„Koliko čujem već se dogovara oko novog termina, izolacija traje oko 15 dana, pa ćemo videti kako će ići dalje. Mislim da bi bilo dobro da je neko od ruskih političara prisustvovao jučerašnjem formalnom otvaranju Hrama Svetog Save, jer je Rusija uložila puno ne samo sredstava, već i energije u njegovu izgradnju. Bilo bi dobro da je Lavrov bio tu, ali eto korona nam sve planove poremeti. Da ispratimo prvo koronu, pa ćemo lako dočekivati goste“, rekla je Ilinčić.

Na pitanje da li skrajnuta uloga SPS u novoj Vladi Srbije govori da ni uloga Rusije više nije ono što je bila, Ilinčić kaže da su ministri samo izvršioci politike Vlade i predsednika države i da to ne treba gledati kroz tu prizmu.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

„Mi smo juče čuli Dačića koji kaže da nije ruski čovek već čovek Parlamenta. ja zaista mislim da je tako i da će uvek biti tako, zato što se uticaj Rusije ne gleda tako što će ona birati jednog ili drugog ministra. Ona je pre svega prijatelj naše zemlje i naroda, a ne Ivice Dačića ili nekog desetog. Ako ćemo tako, mogli bi da kažemo da je eto Dačić sad predsednik Parlamenta, a Lavrov je trebalo da govori u Parlamentu, a Nenad Popović je opet ministar, a i on važi za ruskog čoveka. Dakle, ne mislim da su se naši odnosi sa Rusijom poremetili zbog sastava nove Vlade. Ministri su izvršioci, oni sprovode politiku Vlade i predsednika. Stari ministar spoljnih poslova je radio po zadatku, tako će i novi i tako treba da bude“, navela je Ilinčić.

Povodom priča da u SPS postoji veliko nezadovoljstvo zbog nove podele karata u vlasti, kojom su evidentno dobili manje nego u prethodnom krugu, urednica Sputnjika kaže da je to verovatno.

„Da li u stranci Ivice Dačića ima nezadovoljstva, verovatno ima, ali toliko su i glasova dobili. S punim pravom odlučuje SNS jer je dobio glasova dovoljno da odlučuje sam. Verovatno im više odgovara da u toj Vladi imamo SPS, neko da sad budu opozicija, a do juče u koaliciji. Jasno je da svi oni podržavaju politiku vlasti“, zaključila je Ilinčić.

Komentari

Svi komentari (0)