Foto: NOVA S

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić i profesor ustavnog prava Slobodan Orlović, bili su gosti emisije "Među nama". Sa novinarkom Radom Đurić razgovarali su o legalnosti Kriznog štaba, odnosno kako je zakon upotrebljen u slučaju ovog stručnog tela.

Tepić je na početku rekla da je podneta krivična prijava protiv premijerke Ane Brnabić, te da je tužba dodeljena tužiteljki.

„Prema poslednjim informacijama, naša krivična prijava je dodeljena tužiteljki i postupanje je počelo. Znam da su prvo prikupljali informacije iz Ministarstva za rad, pa smo uz malo sarkazma ispratili te informacije, ali mislim da je to dobar put zato što ministarstvo zdravlja jeste nadležno za primenu zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Mislim da će to biti dobar put da se vidi kako je zakon ignorisan“, rekla je potpredsednica SSP.

Ona je dodala da nije tačna izjava doktora Kona da se neke mere nisu mogle primenjivati, zato što nije postojao zakonski osnov.

„Nije tačno. Zakon je postojao i tada, ali su oni sauočestovali u zaobilaženju zakona. Nije stvar u tome da Krizni štab predlaže mere, već oni moraju da imaju i odgovornost ukoliko je došlo do štete“, nastavila je Tepić.

Orlović je kazao da je problem što je odluke donosio Krizni štab koji praktično pravno ne postoji.

„Krizni štab je jedno telo koje je osnovano aktom koji nije meritoran i ono je preporučivalo nešto organu koji donosi odluke. Republički štab koji je predviđen zakonom prosto nije bio u funkciji, nego je formiran Krizni štab kao privremeno telo vlade“, rekao je Orlović.

O čemu su još govorili Marinika Tepić i Slobodan Orlović pogledajte u video prilogu:

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar