Teorije zavere vs vakcinacija

Emisije 12. jan. 202117:44
Podeli:
Foto: Nova S

Pojedina istraživanja pokazala su da skoro pola stanovništva Srbije veruje u teorije zavere o Koronavirusu, dok je svaki treći građanin naveo da neće primiti vakcinu. Istraživali smo zbog čega smo tako sumnjičavi.

Reporter: Nemanja Vidić

Blizu 42 odsto građana Srbije veruje u teorije zavere o koronavirusu.

Pitali smo građane, šta misle, da li je korona nameštaljka? Pogledajte šta su nam rekli:

„Nije, nije. Bolest je“.
„Biološki rat!“
„Znate šta, možda jeste, možda nije. Saznaćemo ubrzo“.
„Pa šta znam, neko kaže ovkao, neko onako. Kome čovek treba da veruje? Nije utemeljeno, ali ja mislim da ima nečega tu“.
„Neizvesno jer se čuje toliko različitih pitanja. Suštinski posmatrano možda i jeste, samo ne znam ko su vođe, vidim da se narod glođe“.
„U dilemi sam“.
„Ne verujem. Što? Ko god da je nameštao loše je prošao. Gledajući tako sigurno nije – da su namestili Amerikanci ne bi imali toliko mrtvih“.
„Ne verujem, to je ipak priroda uradila svoje“.

„Mislim da je odgovornost u ovom slučaju podeljena. Odgovornost imaju i mediji koji su trčali za senzacijama, klik bejtom, pa su objavljivali sve i svašta“, kaže Stefan Janjić, sa portala „Fakenews tragač“ i dodaj:

„Naravno da je i veliki deo odgovornosti i do političara i do Kriznog štaba, na kraju krajeve i do građana. niko ne može u potpunosti da opere ruke. Svi smo barem malo doprineli tome. Vrlo je važno da na ovom iskustvu iz 2020-e pokušamo da ove trendove pokušamo da zaustavimo u 2021“.

Trećina građana Srbije se, prema rezultatima ovog istraživanja, izjasnilo da ne želi da primi vakcinu. Šta kažu Beograđani, da li će se vakcinisati?

„Ne. Zbog čega? Ne želim jednostavno“.
„Ne verujem da ću da se vakcinišem. Zbog čega? Pa za svaki slučaj, bolje ovako“.
„Ja sam već vakcinisana“.
„Za sada ne, ali ako budem ubeđen od strane zdravstvenih radnika, onda hoću“.
„Obavezno, obavezno. To mi je spas“.
„Sigurno, sigurno. Samo ruskom ili kineskom. Kako su pravili tamo koronu tako sad i ovo prave“.
„Razmišljam. Prvo da vidim kako će matura da prođe pa onda ja“.
„Teško“.
„Hoću“.
„Lakše mi je da primim vakcinu nego da se razbolim“.

„Politika ove države u velikoj meri je uticala oblikujući ovakav medijski prostor, ad vi na TV sa nacionalnom frekvencijom vrlo često po jutarnjim programima imate šarlatane koji iznose podatke koji nisu utmeljeni u činjenicama od pseudoistorije do pseudoastronomije, medicine koji trabunjaju što im padne na pamet. Dolaze do milionskog auditorijuma i zaista me onda ne čudi što proističu ovakvi rezultati istraživanja i što toliki broj ljudi veruje u teorije zavere i da se opire ideji vakcinacije“ kaže Janjić.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj građana Srbije veruje da je tzv. “farmakomafija” uključena u širenje virusa. Oko trećine ispitanika smatra da je Vlada Kine proizvela virus u laboratoriji, dok manji broj njih smatra da je za virus odgovoran Bil Gejts.

Komentari

Vaš komentar