Danas je Svetski dan hrane. Gde se najbolje jede u svetu, a gde u Srbiji, koliko se nas okreće veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani, koliko se zdravo hranimo i da li nas muči glad, samo su neka od pitanja za gošće jutarnjeg programa "Probudi se" - Nevenu Veselinović, stručnjakinju za vegansku ishranu i Katarinu Petrović, novinarku i voditeljku emisije Gastronomad.
One su otkrile gde se po njihovom mišljenju najbolje jede u Srbiji, a gde u svetu i koje je njihova omiljena hrana. Kampanje o zdravoj ishrani su sve prisutnije, da li mislite da imaju efekta kod mladih i dece. Gošće „Probudi se“ su se osvrnule na to da li deca zaista jedu zdravije.
Glad je globalno pitanje, ali izgleda da trenutno nije problem kao što je bio. Podaci na nivou sveta pokazuju da je proizvodnja hrane dovoljna da nahrani trenutnu globalnu populaciju, ali ipak milioni ljudi ostaju gladni. Podaci UN kažu da je stanje gladi u svetu smanjeno za 39% od 1990. godine, Većina gladnih ljudi u svetu živi u azijsko-pacifičkom regionu, a ne u Africi, kako se često misli. Stope gojaznosti u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i u severnoj Africi su slične onima u Evropi, a stopa gojaznosti u Južnoj Africi je viša nego u Velikoj Britaniji, pokazuju podaci UN.
Da li je moguća uopšte pravedna raspodela hrane i da li gojaznost nije problem samo razvijenih zemalja, pojasnile su Veselinović i Petrović
Petrović ističe da su ljudi u gladovanju bili zdraviji i da preopterećivanje organizma nije zdravo.
„Pandemija je probudila svest kod ljudi šta jedu“, ističe Petrović
Gošće „Probudi se“ su se osrnulo i na tvrdnje da crveno meso nije zdravo i da li se u poslednje vreme menja stav prema mesu u ishrani.
„Sa biljnom hranom je mnogo lakše održati „zero waste“ princip nebacanja hrane“, rekla je Veselinović i i pojasnila koja je razlika između vegana, vegetarijanca.
Prilog pogledajte na početku ove vesti.
BONUS VIDEO: Inflacija pod kontrolom, a cene hrane opet skaču