Surlić: Nemoguće je da Srbija uđe u EU bez rešavanja Kosova

Emisije 23. jun. 202107:43 > 10:00
Podeli:
Stefan Surlić, Printscreen, Nova S
Stefan Surlić, Printscreen, Nova S

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu istakao je da je nemoguće da Srbija postane punopravna članica Evropske unije bez rešavanja Kosova.

Stefan Surlić je u emisiji „Probudi se“ komentarišući jučerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije naveo da se nije čulo šta je rešenje, kao ni šta je kompromis.

Pročitajte i ovo

„Od početka dijaloga nemamo platformu na osnovu koga bi procenjivali da li je on uspešan“, ističe Surlić.

On navodi da se nekada govorilo o razgraničenju, a da se danas, kako ističe, govori o normalizaciji odnosa.

Surlić ističe da je nemoguće da Srbija postane članica EU bez rešavanje pitanja Kosova, ali da se iz svega vidi da Srbija nastavlja dijalog i da nije za održavanje zamrznutog konflikta.

Napominje da Srbija konačano treba da predstavi da je njen interes da se reši pitanje Kosova i to zbog puta ka članstvu u EU, ali i zbog regionalne saradnje.

„Ekonomski rast Srbije zavisi od bliske saradnje sa društvima u regionu. Sećamo da su one kosovske carine Srbiju koštale milion evra dnevno“, rekao je Surlić.

Dodaje da Srbije ima i političke i ekonomske interese da pregovara.

Osvrnuvši se na jučerašnje predsednikovo isticanje finansijskog ulaganja Vlade Srbije na Kosovu, Surlić kaže da proces odlaska Srba sa Kosova jeste pitnaje finansija, ali i zbog mnogih drugih pitanja, i pored toga što država ulaže novac.

On ističe da je Miroslav Lajčak predložio mnoge teme koje su važne i produktivne, kao što su nestali i žrtve rata.

„Jučerašnji razgovor Vučića i Kamberija govori o tome koliko rat opterećuje naše odnose“, rekao je Surlić i dodao i da su i jedan i drugi juče „lepili etikete“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar