Stan na dan jednima zarada, drugima problem

Emisije 30. jul. 202118:49
Podeli:
Foto: Nova S

Stan na dan. Delatnost koja je procvetala u vreme vanrednog stanja zbog pandemije. Ali proporcionalno rastu, ovog novog načina zarade, raslo je i nezadovoljstvo onih koji žive blizu ovakvih stanova.

Mala Karagača – Bukovac. Naselje nadomak Novog Sada, na obroncima Fruške gore. Ilija Tanackov, sa porodicom, godinama je uživao u miru, tišini i gotovo netaknutoj prirodi. Sa njim se sastajemo u predvečerje, kažu — najlepše doba dana, u tom kraju.

„Večeras, izuzetno u miru i tišini, pa možemo da obavimo intervju, kad nema preglasne muzike, koja je uobičajena“, kaže Ilija Tanackov.

Uobičajena je postala tek nedavno, u vreme vanrednog stanja i zabrane okupljanja. Tada su naselja na sremskoj strani Novog Sada postala prava meka za laku i brzu zaradu, a kuće sa bazenima omiljena mesta okupljanja i dnevne žurke. Jedna takva u blizini je Ilijine kuće.

„Iznajmljuju tu svoju kuću, oko 500 evra za veče, u zavisnosti od broja ljudi“, kaže Ilija Tanackov.

A broj ljudi, nezadovoljnih zbog svakodnevne buke u ovom kraju znatno je veći. To nam potvrđuje i Radmila, Ilijina komšinica, koja je jedna od 50 potpisnika peticije, koju su pokrenuli.

„Razumemo skroz da neko želi da zaradi iznajmljivanjem i to je u redu. Razumemo, takođe, da ljudi iznajme da bi se lepo proveli, da bi im bilo lepo, ali ako vam se to dešava šest dana u nedelji, da ne možete da spavate, da ne možete da pričate u svojoj vikendici sa ljudima koji vam dođu ili sa svojim ukućanima, onda vam se prag tolerancije jako spušta“,  navodi Radmila Matijević.

Zbog toga su pokrenuli peticiju, obratili se inspekciji, policiju gotovo svakodnevno pozivaju, nakon čijeg odlaska nastave sa istom bukom. Pre svega toga pokušali su da problem reše sa vlasnikom kuće u kojoj su, kažu, svakodnevne žurke.

„Da ta muzika bude prikladna, a ne da ne može da se razgovara u krugu od 300, 400 metara od intenziteta muzike. Umesto kompromisa i pokušaja dogovora, dobio sam pretnje da ga izbegavam i na tome se završilo“, dodaje Ilija Tanackov.

„Verujem da, s obzirom na to koliko para uzimaju i dobijaju ustvari za prostor koji iznajmljuju, mogu da unajme nekog inženjera zvuka, da kaže čovek koliko je to, kako treba da bude okrenuta, da svi budemo u redu u uslovima u kojima živimo“, smatra Radmila Matijević.

Sa vlasnicima, koji izdaju kuće na dan, nismo uspeli da stupimo u kontakt. Ono što je poznato jeste da za cenu po kojoj rentiraju kuće sa bazenima na Fruškoj gori, gostima obećavaju i nude potpuni komfor. Zbog dobre zarade, tolerantni su kada gosti pređu granice u opuštanju. Problem nastaje kada opuštanje eskalira, kažu naši sagovornici.

„Ranije smo imali problem sa drugom kućom, bilo je tu svega, ona je sa druge strane. To je prekinuto posle incidenata koji su bili na granici, sevali su noževi, pretnje, itd“ , kaže Ilija Tanackov.

„Čuli smo da su na Mateju ljudi, narodski rečeno, zaista zakrvili, da se planiraju neka miniranja kuća, to nije dobro da živimo u takvim uslovima, nema potrebe za tim“, dodaje Radmila Matijević.

Prošle godine bilo je 715 kategorisanih objekata, svrstanih kao seosko domaćinstvo, apartman, kuća, soba, a ove godine takvih objekata bilo je 96, kažu za Novu S u Gradskoj upravi za privredu. Navode i da se kazne za nepoštovanje zakona koji reguliše ovu oblast, a koje se odnose i na zaštitu od buke, kreću od 80 do 350.000 dinara, u zavisnosti od prekršaja.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinarke Sanje Eker možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar