Foto: Newsmax Adria

Balans ne neguju ni KRIK ni REM. Prvi, jer su istraživački portal koji je pisao i o Đilasu i o Gojku i o Siniši Malom i o Belivuku i o Danilu. Drugi, jer im balans ne treba - njihova je strana jasna. Šta su danas na skupu podrške KRIK-u tražili od REM-a, i šta je REM odlučio povodom snimaka odrubljenih glava, u priči Žane Bulajić.

Ono što je uznemirilo javnost i građane, koji su pre devet dana pratili obraćanje predsednika Aleksandra Vučića posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, nije uznemirilo i članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Većina je odbacila zahtev Judite Popović da se pokrene postupak u ovom slučaju kada je 12 televizija emitovalo slike izmasakriranih tela žrtva koje je kako se navodi ubio klan Veljka Belibuka.

Foto: Newsmax Adria

„Smatraju da je javnost morala biti uznemirena da bi ustvari shvatila značaj organizovanog kriminala koji se u Srbiji dešava i da shvate značaj borbe protiv tog organizovanog kriminala, a po meni nisu jasni ni razlozi, ni ciljevi objavljivanja svih tih snimaka iz krivičnog postupka“, kaže članica Saveta REM-a Judita Popović.

Prikazivanjem tih snimaka prekršeno je nekoliko zakona, od onog o elektronskim medijima do Zakona o javnom informisanju, Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga pa do Kodeksa novinara. Nedovoljno da se pokrene postupak protiv svih koje su ove propise prekršili.

„Ja sam isto tako citirala određene odredbe Zakona o elektronskim medijima, Pravilnika o ljudskim pravima u oblasti medijskih sadržaja, međutim očigledno da nisam mogla da ubedim većinu da glasa na drugi način. Dakle, po meni jeste povređen zakon. Povređene su odredbe Pravilnika i trebalo je da se pokrene postupak, ali bitno je da smo mi uopšte raspravljali“, kaže članica Saveta REM-a Judita Popović.

Ovakav potez Saveta REM-a nije iznenadio bivšeg člana ove institucije Slobodana Cvejića, jer je to još jedna od zarobljenih institucija.

Foto: Newsmax Adria

„Mogla je da se prenosi cela sednica, konfenericja za novinare, ali da se snimici ne puste u javnost. Ne mislim da bi manje bilo ukazano na značaj tog problema, jer u krajnjoj liniji čuli smo da ima mnogo toga pa kako je onda prikazana srazmera ako su prikazane samo dve, tri slike. Očigledno, to nije glavni argument. Llavni argumenti su druge prirode. Ja mislim da je REM ovde trebalo da radi svoj posao najmanje utoliko što bi pokrenuo proceduru oko prikazivanja ovoga, pa kakav god da bi bio ishod. Na kraju REM bi pokazao da radi svoj posao, ovako radi ono što radi uvek, pravi se da ne postoji“, smatra bivši član Saveta REM-a prof.dr Slobodan Cvejić.

Isto to misle nekoliko stotina metara dalje – okupljeni na protestu koji su napustili Radnu grupu za bezbednost novinara zbog poslednjih napada na istraživački portal KRIK. Portala koji je prvi, još pre pet godina, pisao o samom Veljku Belivuku i njegovom klanu i njihovim krivičnim delima. Sada su optuženi da su praktično saradnici ove kriminalne grupe. Novinari traže od REM-a da se izjasni o onome što se sa nacionalnih frekvencija čulo u ovom slučaju.

„Tražimo da Regulatorno telo za elektronske medije sprovede kontrolu medijskih sadržaja i da se izjasni u vezi sa korišćenjima nacionalne frekvencija za širenje dezinformacija o novinarima. Tražimo da se kolegijum Narodne skupštine Republike Srbije izjasni i jasno osudi zloupotrebu skupštinske govornice za napade na novinare“, rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Da li vam stižu pretnje: „Svaki dan, bukavalno kad otvorim inbox“, rekao je Stevan Dojčinović iz KRIK-a.

Na ovu konferenciju došli su i novinari provladinih tabloida koji su novinare KRIK-a označavali kao saradnike kirminalaca.

Foto: Newsmax Adria

„Sada nas, kao novinare, pokušavaju da prikažu kao deo jedne grupe. Možete misliti kakvo je to crtanje mete, mi treba da nastavimo da se bavimo ovim poslom strahujući da li ti isti kriminalci stvarno nas doživljavaju kao krimimalce, a kad vas kriminalci dožive kao druge kriminalce znate šta može da se desi“, kaže Stevan Dojčinović iz KRIK-a.

A onaj čija funkcija glasi Zaštitinik građana Zoran Pašalić smatra da povodom slučaja napada na KRIK nije bilo potrebe da se oglasi jer kako navodi saopštenja ne doprinose smanjenju broja napada na novinare, već je rešenje u platformi na kojoj radi. Pašalić pokušava izbalansiran pristup.

Komentari

Svi komentari (0)