Konačno objašnjenje: Kuvamo se na +40 zbog „blokinga“

Emisije 16. jul. 202108:33 > 09:12
Podeli:
Printscreen/Nova S

Profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević rekao je smo u Srbiji prethodnih dana bili svedoci visokih temperatura zbog pojave koja se zove "bloking".

Đurđević je u jutarnjem programu u emisiji „Probudi se“ istakao da je u Srbiji poslednjih dana došlo do pojave „blokinga“, zbog čega su bile izuzetno visoke temperature.

„To je pozicioniranje anticiklona, odnosno polja visokog pritiska koje nam onemogućava da nam vreme koje je kišovito i prijatnije, dođe do našeg regiona. Taj visok pritisak je barijera da ciklon uđe na našu teritoriju. Anticiklon je deo atmosferi gde vi kao da imate gomilu toplog vazduha izpod kog je pritisak veliki. Karakteristično za to je što je vetar slab“, istakao je Đurđević.

Profesor je rekao da se vazduh ne zagreva odmah kod nas toliko, već da to počinje na prostoru severa Afrike, pa se kod nas spušta topao vazduh.

„Vi kada gledate severnu hemisferu, vi tamo imate oblasti visokog i niskog pritiska, koji su raspoređeni. Između njih teče mlazna struja, gde su brzine vetrova velike i oni određuju kako će se premeštati taj vazduh“, kazao je profesor i i dodao da spustenjem vazduha niz planinu dešava fenski efekat.

„Često su u dolini Morave naši rekorderi po temperaturi kao što su Ćuprija, Smederevska Palanka. U Smederevskoj Palanci najviše je izmerena temperatura 44,9 stepeni celzijusa“ kazao je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar