Srbija ignoriše novi soj virusa korona

Emisije 24. dec. 202019:38
Podeli:
Foto:EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Hoćemo li zabraniti letove iz Velike Britanije? Novi soj koronavirusa naterao je oko 40 zemalja da već povuku taj potez. Srbija za sada ne pomišlja na takvu odluku.

Na aerodrome u Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj, avioni iz Velike Britanije ne sleću. U Srbiju se sa Ostrva i dalje leti. Pitanje je, zna li naš Krizni štab nešto što drugi ne znaju?

„U virusologiji nema nikakvih tajni i nema nikakvih skrivenih informacija. Sve ono novo što se otkrije u novom SARS koronavirusu je transparentno i objavi se u realnom vremenu. Ja kao virusolog i kao član Kriznog štaba sam ih obavestila  o ovom novitetu, o ovoj novini koja se odnosi na sam virus, tako da dalje odluke će se donositi u vezi sa interesima države i naravno epidemiološke situacije u našoj zemlji“, kaže virusolog prof. dr Tanja Jovanović.

Foto: Nova S

Iako deo medicinske struke poziva na blokadu letova kako bi se sprečilo širenje virusa, ministar saobraćaja Tomislav Momirović tvrdi da nema potrebe za stvaranjem panike i da je preporuka EU da se ne prekida avio saobraćaj.

“ Od prvog sata veoma pažljivo pratimo situaciju u vezi zatvaranja vazdušnog saobraćaja sa Velikom Britanijom. Država maksimalno brižljivo prilazi problemu i nema potrebe za stvaranjem panike i prenošenjem neproverenih informacija. Na Kriznom štabu se taj aspekat pandemije, uz sve ostale, razmatra svakodnevno i odluka koja će biti donesena biće isključivo u interesu građana Srbije“, kazao je Momirović

Mutacije koronavirusa nisu specifičnost najvećeg evropskog ostrva, već ih ima širom starog kontinenta, međutim mutacija u Velikoj Britaniji za sada se širi, kako viruslozi kažu superbrzinom.

„Ovo je prvi put da je došlo do akumulacije, odnosno do skupljanja velikog broja mutacija u okviru jednog izolata. Pretpostavlja se da su ovakve promene sa nakupljanjem promena u virusu nastale kod pacijenata koji su imunokompromitovani i koji zbog toga imaju nešto duži klinički tok bolesti, preko osam nedelja, tako da varijabilnost virusa nije samo u cirkulaciji i u prirodi, nego varijabilnost nastaje i u samom organizmu u toku dalje replikacije virusa u organizmu“, napominje prof. dr Tanja Jovanović.

Prema rečima virusologa i veterinara dr Milanka Šeklera, ključna mutacija koja postoji kod ovog virusa u Velikoj Britaniji ustanovljena je u Brazilu još u aprilu mesecu  i niko to tada niti je pominjao, niti je pričao, niti je stručna javnost nalazila za shodno da treba nekog da upozori – jao, evo imamo mutirani oblik, on se menja, iz prostog razloga što se suštinski ništa nije promenilo.

Foto: Nova S

„Ja jedino u ovom mutiranom obliku što vidim kao opasno i loše jeste što može da zarazi veliki broj ljudi u kratkom vremenskom periodu, a da to zdravstveni sistem ne može da izdrži“, istakao je dr Šekler.

U svetu trenutno postoji 23 mutacije koronavirusa. Ako je za utehu, eksperimenti dokazuju da su vakcine Fajzer moderna i Sputnjik V, potpuno bezbedne i potpuno efikasne i sa ovim mutacijama koje su trenutno dokazane u Velikoj Britaniji.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar