Foto: Tyler Mitchell/Vogue

Znamo da slika kaže više od hiljadu reči, ali ovaj primer je dokaz da slika može da izazove isto toliko i negativnih komentara. Naime, novoizabrana potpredsednica Sjedinjenih Država, Kamala Haris krasiće naslovnu stranu čuvenog modnog časopisa "Vog". Sve bi to bilo uredu i manje - više očekivano, da fotografije nisu u potpunosti podelile mišljenja, podigle prašinu, a mnogi kažu naišle na neodobravanje i kod same potpredsednice Amerike.

Reporter: Filip Vidojević

Trijumfalna i ponosna objava „Voga“ stvorila je lavinu komentara širom planete. Kritike pljušte iz nekoliko razloga. Jedni tvrde da je Kamalin ten nedopustivo izbeljen…

„U ovom sluČaju mislim da je to ipak rezultat toga da je ona cela obučena u crno. Svetlo je moralo biti jače, kako bi se detalji iz njene crne odeće izvukli i bili vidljivi. Samim tim je to jače i moralo je neminovno da dovede do toga da njen ten izgleda svetlije. To bi se isto desilo da je osoba bilo koje druge boje kože“, kaže Ivan Dinić, fotograf.

Namerno izbeljivanje demantovao je i Vog. Sledeću kritiku ipak nije mogao. Po prvobitnom dogovoru, ovo je bila fotografija naslovnice. Odlukom uredništva, plan je promenjen, a Kamala Haris nas sa naslovnice posmatra u starkama, uz pozadinu zelene i roze boje. Kako tumačiti izmenu i da li je dostojna druge najmoćnije osobe u Americi ili ne?

„Koliko sam ja video, ona je samu sebe stilizovala za to slikanje“ ističe Dinić pa dodaje:

„Ta zelena i ta roze su koliko ja znam boje sestrinstva kome je ona pripadala dok je studirala. Ali znajući stil fotografa Tajlera Mičela, on je poznat po tome da bas i ne sledi sva zanatska pravila i uputstva, već su njegove fotografije malo neurednije, izvan onoga što vog inače radi“.

„Oni svojim naslovima inace privlace paznju u velikoj meri. One njima za to i sluze i to je legitimna poslovna taktika. Kamala Heris zaslužuje mnogo više poštovanja, nego đto su joj ga oni dali“ kaže Manda Javorina sa portala BURO 24/7.

Opravdanje za izbor slike, gde se potpredsednica Amerike prikazuje u jednom ležernom izdanju, moglo bi imati utemeljenje u njenom snimku sa tvitera, kada je radost sa Bajdenom zbog pobede na izborima, podelila u sportskoj opremi.

Ipak, od te objave prošla su dva meseca i mnogo toga se promenilo.

„Mislim da su bukvalno pogrešno proračunali do koje granice mogu da idu. Ne verujem da je ovo bio namerni potez Voga da nju ošteti ili dikredituje“ kaže Javorina.

I na kraju, kako ne pomenuti jednog čoveka. Da i dalje ima tviter, trenutna dešavanja u vezi Kamalinih fotografija, sigurno ne bi promakla ni Donaldu Trampu. Ako ne zbog izazvane kontroverze i dileme, onda sigurno zbog toga što supruga Melanija za vreme njegovog mandata, nije ni bila na naslovnici „Voga“. Dvostruki aršini ili samo pitanje stila?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar