Simonović: Ponosan sam na svoje novinare i urednike

Emisije 26. feb. 202121:55 > 21:59
Podeli:
Foto: NOVA S

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović gostovao je u emisiji "Među nama" povodom godišnjice portala Nova.rs. On je istakao da je ponosan na ljude koji stvaraju na portalu, jer je on kredibilan i izuzetno posećen. Osvrnuo se i na dodeljivanje državljanstva stanovnicima Crne Gore, koje je najavio premijer Krivokapić, ali i na hapšenje kriminalnih grupa i kakve će posledice po nezavisno novinarstvo ostaviti sukob Telenora i Telekoma.

Portal Nova.rs u nedelju će proslaviti godinu dana od početka rada, a Simonović ističe da je kao glavni i odgovorni urednik ponosan na svoje novinare i urednike.

„Zadovoljan sam ekipom koja radi, sjajni su profesionalci, koji su za godinu dana uspeli da naprave kredibilan i izuzetno posećen portal“.

Postojala je želja da se za godišnjicu pokrene značajna tema, a pošto se često govori o izborima, Nova.rs je pokrenula anketu o najboljem predsedničkom kandidatu.

Nije poznato da li će opozicija nastupiti sa zajedničkim kandidatom, ali za sada u anketi vode Miodrag Majić, vladika Grigorije, Marinika Tepić i akademik Kostić.

Simonović naglašava da „Vučić nikada neće pristati na fer izbore, jedini način da se oslabi je kredibilan protiv kandidat“.

Promene u Crnoj Gori

U Crnoj Gori bi uskoro moglo doći do promene Zakona o državljanstvu. Dodeljivanje državljastva stanovnicima Crne Gore koji u toj zemlji imaju prebivalište duže od deset godina, najavio je i premijer Zdravko Krivokapić.

 

Kao glavni razlog polemike o dodeljivanju državljanstva smatra se mogućnost glasanja na izborima u Crnoj Gori, što prethodnom režimu nije odgovaralo.

„Mene to lično pogađa, ja sam rođen u Crnoj Gori. Nisam se odrekao državljanstva, morao sam da pišem molbu da dobijem srpsko. Nikad se neću odreći crnogorskog državljanstva, a oni mogu da mi ga ukinu. Da bih ja mogao da glasam, moram biti prijavljen u CG. Suština je da je zakon doneo Milo Đukanović  za vreme njegove vladavine, da državljani CG koji žive, pre svega u Srbiji, ne bi mogli da glasaju u Crnoj Gori“, istakao je Simonović.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Srbiji živi veliki broj građana koji su poreklon iz Crne Gore, pa bi njihovo učestvovanje na izborima poremetilo rezultat glasanja, što je moglo da stvori drugačiji scenario tokom izglasavanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

„Da su ti građani mogli da učestvuju na referendumu, Crna Gora ne bi mogla da izglasa nezavisnost“, smatra Simonović i dodaje da je to „jedna velika diskriminacija svih iz Crne Gora, koje teraju da se odreknu svog državljanstva“, ukoliko žive u Srbiji.

Simonović je rekao da, iako poseduje državljanstvo Crne Gore, na izborima tamo ne učestvuje.

„Kao građanin Srbije, ja glasam u Srbiji, ne pretendujem da mojim rođacima, prijateljima i komšijama u Crnoj Gori biram ko će njima biti na vlasti, jer od toga moj život ni u čemu ne zavisi“.

Hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka 

Veselin Simonović na portalu Nova.rs objavio je kolumnu pod nazivom „Sloboda i mafija“, gde navodi da je hapšenje Veljka Belivuka bumerang onima koji su na vlasti.

„Sama definicja mafije je sprega kriminala i vlasti. Meni je smešno kada predsednik, premijerka i ministri govore o tome kako će da se obračunaju sa mafijom. Da bi im bilo ko normalan poverovao da će to da učine, moraju prvo da pohapse one u vlasti koji su omogućili da mafija dođe do unosnih poslova. Do sada niko nije uhapšen, tako da je priča smešna i pokušaj prikupljanja jefitnih glasova“, navodi on.

Smatra da je Veljko Belivuk uhapšen u momentu kada je njegova kriminalna grupa zasmetala državnom vrhu. Od najavljene sednice Saveta za nacionalnu bezbednost ne očekuje ništa, jer, kako kaže, situacija u kojoj predsednik države priča o Belivuku „je smešna, jer je to nivo državnog sekretara“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Da će uskoro doći do obračuna u Srpskoj naprednoj stranci, samim tim i u državnom vrhu, svedoči činjenica da je Vladimir Đukanović direktno uperio reflektor u predsedništvo te stranke, napisavši da Belivuk ne bi mogao da opstane godinama, bez pomoći vlasti. Mnogi smatraju da je ovim optužio Nebojšu Stefanovića.

„Obračun traje od Jovanjice, povezan je sa Hrkalovićkom, a državni vrh nije branio Stefanovića kada je napadan zbog ovih afera“, smatra Simonović i ističe da se sukobu kraj ne nazire, jer ministar Stefanović sada vodi ministarstvo odbrane i postoji bojazan da nešto zna“.

Napad na United Grupu i SBB

Simonović je istakao da napad države na United Grupu i SBB nije napad samo na njih kao kompanije, već služi da „se oslabe United Grupa i SBB, da bi prestali da finansiraju nezavisne medije u Srbiji, pre svega N1 I Novu s“.

Cilj nije uništavanje firme kao takve, jer ta firma „gaji slobodno, nezavisno novinarstvo“.

Pogledajte gostovanje Veselina Simonovića u emisiji „Među nama“ na 32:20:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar