Podeli

Nekoliko dvospratnih objekata sa ukopanim prizemljem koji su izgrađeni na obronku Avale, bez ikakvih dozvola, narušavaju zaštićeno područje i ne bi smeli da dobiju dozvolu, kaže Goran Sekulić iz Svetske organizacije za prirodu.

Divlja gradnja u zaštičenom području Avale otkrivena je javnosti tek nedavno, iako je na osnovu onog ašto je do sada urađeno sasvim jasno da ova nelegalna izgradnja traje mesecim, ako ne i godinama.

Foto: Nova.rs

Sekulić je za Probudi se na Nova S rekao da postoje zaštićena područja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode i to su područja koja su izdvojena zbog nekih svojih prirodnih, predeonih vrednosti, tako da bi ona trebalo da budu sačuvana od dalje izgradnje. 

“Treba da štitimo ne samo zaštićene, nego bilo koju zelenu površinu ili u najmanju ruku da vrlo oprezno pristupamo. Ovde je očigledno čist prekršaj i tu nema mnogo šta da se priča. Prekršen je zakon, situacija je donekle jasna. Kada gledamo zakon jasno je šta treba raditi, ali svi znamo kako to izgleda u praksi, verovatno će se taj slučaj razvući na duže vreme, videćemo kakav će biti epilog. Mi ćemo vršiti pritisak da se to reši jer zaista je ovo neodrživo i neprihvatljivo”, kaže Sekulić.

Kad je reč o navodima da se bar jedna od izgrađenih višespratnica nalazi na parceli koja nije zakonom zaštićena, Sekulić kaže: 

“Ovo područje se nalazi u zoni režima trećeg stepena zaštite. Ovakvi objekti kakve vidimo su u skladu sa tim rešenjem, ali po Zakonu o zaštiti prirode su neprihvatljivi, jednostavno narušavaju zaštićeno područje i kao takvi ne bi smeli da dobiju dozvolu. Sve dalje zavisi od inspekcije, kako će postupati”, zaključio je Sekulić. 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar