Sankcije zbog Turskog toka?

Emisije 30. dec. 202022:22
Podeli:
Foto:EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Deo novog gasovoda Turski tok kroz Srbiju trebalo bi da je pušten u rad danas, tako nam je najavljivao predsednik Aleksandar Vučić. Zato smo istraživali - šta će to značiti za Srbiju i hoćemo li od toga imati štete ili koristi.

Reporter: Marko Novičić

Gasovod Turski tok trebalo bi da godišnje transportuje 31,5 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije, koji proizvodi Gasprom. On će prolaziti i kroz Srbiju. Ali, šta to za nas zapravo znači, odnosno, hoćemo li se od toga ovajditi?

„Mi smo do sada imali snabdevanje sa Horgoša i sve dole do NIša bili su vezani za taj linijski gas. Bilo koja havarija ako bi se desila usput svi oni južno od toga ostajali bi bez gasa. Sigurnost potrošača na takvom sistermu je bila nedovoljna, sada kad sa istoka dolazi još jedan pravac snabdevanja taj problem će biti potpuno eliminisan ii sigurnost potrošača biće izvanredno“, kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Vuletić dodaje da ćemo zahvaljujući tome, od tranzitne takse, svakako profitirati.

„Očekivanja da mi imamo neke grdne pare na tranzitu, to ne možemo očekivati. Biće 50-ak miliona zavisno od toga šta ostane“ kaže Mahmut Bušatlija ekonomista i dodaje:

„Taj deo koji nas snabdeva je završen i to je jako dobra vest za nas“.

Ipak, Sjedinjene američke države su upozorile kompanije povezane sa ovim projektom da će biti izložene sankcijama ako ne obustave rad.

„Ja ne vidim tu mogućnosti loše strane. Te sankcije bi pogodile i interese Evrope. Pre svega Bugarske. Da su mislili da uvode prvo bi onemogućili Bugarima da naprave taj dio koji se kači…“ objašnjava Bušatlija i dodaje:

„Šta nama mogu, mogu Bajatoviću da zabrane ulazak u Ameriku. Šta nas briga za Baj i njegovo putovanje u Ameriku. 00 Prema tome neka slobodno to urade“.

„Amerikanci su bili uradili kada je Severni tok bio u pitanju, šteta što nije bio završen pre 7 godina, možete misliti koliko bi naplatili. Sada imamo četvrtinu, prema tome…. kaže Vojislav Vuletić i ističe:

„Amerikanci ne mogu da urade ništa, mogu da pričaju, i da oni koji vole da slušaju njihovu priču to ponavljaju, ali od toga nema ništa“.

Otvaranje turskog toka novinska agencija Beta uvrstila je na listu najznačajnijih ekonomskih doigađaja u 2020. Marko Novičić, televizija Nova.

Komentari

Vaš komentar