Foto: Nova S

Zajmovi za kupovinu prvog stana na kredit sa deset odsto učešća još su izuzetak u ponudi banaka, iako ih je Narodna banka omogućila prošlog leta. Posle državne Poštanske štedionice i Rajfajzen banke ove kredite, bar prema podacima sa sajta, ponudila je i Evrobanka. Međutim, uvek postoji jedno ali.

Reporter: Đuro Svilar

Ni pandemija koronavirusa, prema podacima Narodne banke Srbije, ne smanjuje tražnju za stambenim kreditima. U prilog tome ide smanjenje učešća sa 20 na 10 odsto, ali, da biste dobili kredit sa manjim učešćem neophodno je da ga osigurate kod Nacionalne korporacije, što je dodatni trošak.

„Kad spustite učešće vi time povećavate tražnju, stimulišete jer je lakše doći do stambenog kredita, manji su traženi uslovi. Konkurencija čini svoje, banke posmatraju jedni druge, to je oligoporsko tržište i malo se blago povećao taj broj banaka koji je spustio to traženo učešće“ kaže Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije i dodaje:

„Ali da je Nacionalna korporacija omogućila, odnosno učinila da ti krediti budu stabilniji i samim tim da imaju nižu kamatnu stopu, jer vam garantuje taj portfolio bankma u određenoj meri, to je jedan fakat“.

„Banka uvek daje novac računajući na rizik kako će ga klijent vratiti i upravo je ta računica ona koja određuje tu kamatnu stopu. Kada s druge strane banka dobije neku vrstu obezbeđenja, 0:58, 1:09 momenat kada banka može da odahne delimično od jednog segmenta rizika koji joj predstoji i u tom smislu da da povoljnije uslove“, kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Iako svaka od 26 banaka koje posluju na srpskom tržištu ima savetnike kada i pod kojim uskovima je najbolje uzeti stambeni kredit, svaka od njih će najpre tražiti obezbeđenje kredita, ali na trošak dužnika, pogotovo kad je ušešće smanjeno.

„Na bankama je kao na profesionalnim finasijskim institucijama da procene u svojstvu upravljanja rizikom, da li im odgovara da spuste to traženo učešće sa 20 na 10 odsto“ kaže Grubišić i naglašava:

„Ako se i uzima stambeni kredit vi uzimate kada treba nešto da rešite. Tako svi uzimaju stambeni kredit u osnovi. Nema onog idealnog tajminga, nego u tom trenutku vam treba stan. Iskoristite ponudu, da ipak idete do tog nekog opterećenja malo blaže, da ne idete do te granice od 50 odsto od ukupnih prosečnih prihoda, familija ili pojedinac, nego da se ide do te jedne trećine“.

„Što se tiče ovog konkretnog primera za 10 odsto, da banka će reći 10 odsto svakom ko ispuni uslove, a uslovi su da oni budu sigurni da će dobiti novac nazad i to je igra mačke i miša, ko če kome tu da pobegne“ kaže Uzelac i dodaje:

„Sam segment učešća može da se tumači kao uslov, ali banka to tumači kao ozbiljnost za jednu stvar koja se zove stambeni kredit, jer vrlo su različite osobe koje imaju u rukama 5000 evra i one koje nemaju ništa, a obe žele stan“.

A za one koji razmišljaju o kupovini prvog stana s učešćem od deset odsto, bitno je znati da je takav kredit u startu manji trošak, ali ne i ubuduće. Jer, je kod takvih kredita veća rata, ali i kamata, zbog čega je ovakav zajam u krajnjem rezultatu skuplji.

Komentari

Svi komentari (0)